Избрани Новини

Какво пречи на жените да направят научна кариера?

Малко са жените- учени на върха в академичната общност

24 университетски преподаватели и изследователи от 9 европейски страни се включиха в семинара „Жените в науката”, домакин на който беше ЮЗУ „Н. Рилски”. Основната цел на семинара е обсъждане на възможностите, чрез които жените- научни работници да се насърчат да направят кариера в академичните среди.

Гости от цяла Европа, сред които от Германия, Швеция, Великобритания и Норвегия взеха участие в международния семинар.

„Основната цел на този проект е подкрепа за жените в областта на науката, основно в природни, инженерни науки и математика. Според статистиките, които имаме и ние, и европейските ни партньори, жените някак си изпадат като че ли в своето кариерно развитие и на високите нива има съвсем малко, в смисъл има малко жени професори, лектори, малко са тези, които са на върха на научната администрация”, каза доц. Георги Апостолов, декан на Философски факултет.

След редица изследвания, направени в рамките на проекта в целия ЕС, са направени и изводи за това какво пречи на жените да продължат научната си кариера.

„Основната причина, която им пречи е, че мъжката общност не разбира проблемите на жените, които са свързани с техните особености- да раждат  и отглеждат деца, да се грижат за близките си, тоест като че ли обществото приема, че е нормално тези ангажименти да са възложени на жените и те освен с науката трябва да се справят и с това. Така че препоръката е да се търсят университетски и обществени структури, които да помогнат на жените в кариерното им развитие, компенсирайки тези „естествени” ангажименти”, подчерта деканът на Философски факултет.

 Всички участници в семинара, на който домакин е ЮЗУ „Неофит Рилски”, посетиха част от туристическите забележителности в  областта, като от университета е организирана разходка с посещение на исторически и архитектурни паметници и в Централна България - Велико Търново, Габрово, Шипка, Троян, Калофер, Карлово, Копривщица и др, информира Е-79.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов