Избрани Новини

Градини сред бетонни джунгли? Защо не!

Ферми украсяват покривите на филипинската столица

Лабиринт от високи сгради. Тесни пространства, обгърнати от задушлив смог. Зеленият цвят отдавна се е изгубил в бетонната джунгла на филипинската столица. Напук на градската сивота, заместник- кметът на Кесон сити – най-голямото селище от столичния агломерат, е решил да върне зеленината. С градски ферми.

Първо се появили по покривите на сградите на кметството, а след това и върху други обществени постройки. Липсата на пространство не е оправдание за липсата на пресни зеленчуци, обяснява градоначалникът. Там, където няма достатъчно място, зеленчуковите градини израстват върху вертикални конструкции.

Джой Белмонте, зам.- кмет на Кесон сити: "Дори в гъсто застроените райони могат да се отглеждат зелнчуци. Те могат да се засаждат в контейнери, в бутилки, в автомобилни гуми, в метални кутии. Напълно въжможно е да се гледат зеленчуци в малки пространства".

Зелнчуковите ферми завземат все повече застроена площ в Кесон сити. Каскади от марули, стени с билки, саксии с репички. Зеленинита започва трайно да се настанява в бетонната джунгла.

Джой Белмонте: "Насърчаваме хората в града да правят градини, така ще се подобри и качеството на храната. Ако жителите на Кесон сити произведат повече зеленчуци, те могат да ги продават.

Градски ферми има и в повечето училища на Кесон сити. Учениците сами ги отглеждат, а след това участват в приготвянето на храната. Учителите са убедени, че е добре децата да изцапат малко ръцете си между английския и математиката.

Здравословното меню на жителите на Кесон сити определено радва Джой Белмонте. Тя обаче, не смята да спре дотук. Решила е напълно да пребори бетонната джунгла. Този път с билки, които жителите на гъсто застроения градски район ще отглеждат във висящи и вертикални градини, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов