Избрани Новини

По-скъпи плодове и зеленчуци през тази есен

Парите

29-09-2014, 09:18

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Повишение на цените на доматите и краставиците

Най-осезаемо са поскъпнали доматите

Тази есен цените на плодовете и зеленчуците са по-високи в сравнение със същия сезон на миналата 2014 г. Това отчитат данните за септември на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Най-голям скок има в стойността на градинските домати, които са поскъпнали с цели 28%, както и на червените чушки - с 25%. Ръст има и при зелените чушки с 12,6%. Краставиците също се продават на по-високи стойности в сравнение от миналия месец.  

От друга страна по отношение на плодовете цените са сравнително по-ниски за разлика от август 2014 г. Гроздето и ябълките се търгуват с до 14% по-евтино. 

Данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържища показват, че през септември при цените на захарта, фасула, ориза, олиото и млечните произведения има лек спад с около 1 до 3 на сто спрямо август. Леко увеличение е регистрирано по отношение на цената на свинското, както и на колбасите. Стойността на брашното, яйцата и пилешкото месо се задържат около нивата от август. На годишна база цените на млечните произведения са почти без промяна. 

С между 2 и 3 на сто поевтиняват месото и месните произведения. Единствено стойността на каймата е със 7 процента по-ниска. Поевтиняването на захарта на годишна база е 33 на сто, на олиото - 13 на сто, и на брашното - 5.7 на сто. 

Цената на яйцата не се променя. През септември се отчитат по-големи и разнопосочни промени при цените на плодовете и зеленчуците. Поскъпването на месечна база при градинските домати е 31 на сто, а на оранжерийните - с 20 на сто, съобщава БТА.

През септември Индексът на тържищните цени е сравнително стабилен като в края на месеца е на ниво 1.298 пункта, показват изчисленията на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През същия период на миналата 2013 г. стойността на индекса достигна 1.345. На годишна база индектъст е с 3,5 на сто по-нисък от септември 2013 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)