"Балканска черга" на 19-ти в Шишковци!

Ще я разстелят 1500 души!

Изложба на зелници и меса, варене на ракия, седянки, музика ще има на фестивала "Балканска черга", чието откриване ще е в 14.00 часа на 19 септември, информира dariknews. Следват откриване на изложба на картини и скулптури на студенти от НХА, както и на черги от региона.Ще бъде подреден базар на занаятчийски произведения и земеделски продукти.За  17.00 часа е предвидена демонстрацията на варене на ракия и конкурсът "Най- добра домашна ракия".
На 20 .09 атракциите ще са кулинарната изложба на тема "Зелника на Майстора" и турнира народни борби за агне за мъже и жени.
"За четвърта поред година фестивалът събира на една черга млади и стари.Ще има много занаятчии, фолклорни изпълнители, македонци и сърби от близките до Кюстендил Крива паланка, Сурдулица, Пробищип и Босилеград. Интересното е, че тази година ще участват сестри Филатови, Магда, Надя Казакова, Лазо от Сърбия. Миналата година правихме седянка в къщата на Майстора, на която се избираха младежите.Тази година продължаваме с  годежа. Обичаят по сгодяване на младите ще се проведе на третия ден на фестивала"- заяви организаторът Борислав Крумов.
1 500 души са дали заявки за участие в тазгодишния международен форум „Балканска черга" 2014г. На сцената в село Шишковци, в рамките на три дни, ще се представят фолклорни състави от Кюстендилска област, Перник, Каварна, Балчик, Дулово, Ямбол, Луковит, Пазарджик и много други.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"