Фестивалът "Виа Понтика" продължава и в неделя

Ателие по улично изкуство, театър и кино на фестивала "Виа Понтика"

Актьорски техники и школи на уличното изкуство, част от които крият своите основи в италианската Комедия дел aрте от 16 в., ще представят на 14 септември от 14 часа в Ботаническата градина в   Двореца  студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Театър на движението ”Пантомима”.

В Ателието по улично изкуство Ясен Попов, Деница Дончева, Симона Тодорова, Яцек  Янков, Ива Лапатова, Анна-Мария Николаева, Моника Каранедева, Янита Кирова с ръководител доц. Александра Хонг ще провокират посетителите в  Двореца със сценичния език на тялото.

Четири часа по-късно – в 18 часа, в читалище „Паисий Хилендарски”  ще започне театралният спектакъл от Харолд  Пинтър  „Колекцията”.

Постановката е дело на Николай Младенов. Сценографията е на Георги  Батилов, а музикалната среда - на  Боян Христов.  Режисьорът Николай Младенов е ангажирал студентите от магистърска програма „Театър”  в Нов  български университет

Атанас Атанасов, Златина Никифорова, Симеон Гълъбов и Димитър  Енчев - гост  .

Заглавието на спектакъла е метафора с множество значения. То е намек  за „колекцията” от лъжи, истини, убеждения и гледни точки, които се разкриват в текста.

В постановката, както и в нашия живот, най-важните въпроси остават без отговор –можем ли истински да познаваме хората, които обичаме; можем ли да им се доверим,  можем ли истински да познаваме самите себе си? Научаваме онази истина за състоянието на човека, която Пинтър най-силно иска да сподели. Хората се стремят към властта като компенсация за неспособността си да научат истината. Придобиваме власт над другите тогава, когато знаем нещо, което те не знаят. Танцът на властта създава войни между отделните хора,  половете,  расите,  политическите партии,  държавите и религиите. Властта е първичен човешки нагон, който е изключително деструктивен. Философите създават есета за него, а  драматурзи като Харолд Пинтър ни карат да го опознаем, като го преживеем.

От 19 до 22.30  часа  в хотел „Фламинго Гранд”, Grand Hall  в Албена ще се прожектират   филми от седмото състезание за наградата на СИЛЕКТ - CILECT PRIZE 2014 – НАГРАДЕНИ И ФИНАЛИСТИ -2014. В компилацията CILECT PRIZE 2014 са включени общо 217 филма - 95 игрални, 77 документални и 45 анимационни филма, от общо 114 училища от 50 държави в целия свят.

 Регламентът на конкурса е  всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ,  да изпрати по един филм в категориите – игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 мин. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE.

Компилацията пътува по целия свят, за да достигне до 160 институции, членуващи в СИЛЕКТ - Световна  асоциация на кино и   телевизионните училища. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории.

Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конгреси на СИЛЕКТ.  Както всяка година режисьорите на филмите - финалисти ще присъстват на конгреса на СИЛЕКТ в Лос Анджелис от 13 до 16 октомври 2014.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия