Екопътека ни води към средновековна крепост край Симитли

Доброволци маркираха пътечката, която води към средновековна крепост над град Симитли

Тази събота шестима доброволци, родолюбци, ревностни пазители на историята и завещаното от предците ни, работиха на терен по пътя за крепостта.

Средновековната крепост е на билото над кв. „Ораново” в Симитли. От там се вижда целият град като на длан. Крепостта все още не е добре изследвана от историци и археолози, но е изключително добре запазена, информират от Симитли.

Сред доброволците, включили се в инициативата, бяха краеведът Цветан Войнов, студентът-историк от Симитли Кристиян Ковачев, които са и основните инициатори за маркиране на екопътеката. Напомняме, идеята се зароди по време на първата научна експедиция „Симитлия – от Древността до наши дни”, която се проведе в община Симитли в първата седмицата на месец август.

Ентусиастите бяха подкрепени и от други жители на община Симитли, включително и гръцки граждани, които от години живеят и развиват бизнес в общината. Доброволен труд за маркиране на екопътеката до средновековната крепост даде и редник Елена Хаджипопова, младата дама е студент по история в Софийския университет.

По пътеката, водеща към крепостта, са орязани храстите, трасето е разчистено, положена е маркировка.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен