Избрани Новини

Задружни кукери от Симитли празнуваха на обща трапеза

Кукерите от симитлийския квартал „Дрънкалица” се събраха на обща трапеза

По този начин те отбелязаха благодарността си към всеки, който е отворил дома си на Сурва. Групата от кв. „Дрънкалица” е  с ръководител Васил Циронков и  се състои от 120  души, които се  събраха в ресторант на кукерски празник. Кукерите вдигнаха наздравици за все по-големи успехи на групата.  Те си  припомниха незабравимите моменти от Сурва. Как целият квартал “Дрънкалица” от 11 месечно момиченце до 79 години се включи в шествието за запазване на българските традиции на Сурва, пише simitli.info. Бабугерите бяха горди и с най-дългото хоро, крадене на булката от седенката и мотиви от Васильовден, с които се представи атрактивната група. Спомниха си още как млади майки с невръстни дечица, пременени в народни носии, радваха публиката в Симитлия. Подсетиха се за дългокосместите костюми и страшни сурати, които сътвориха истинска фиеста на стадиона в Симитли. Истинска симитлийска сватбена хоруглица показаха те, както и атрактивни дълги кожи и палави мечоци.
На общинския кукерски фестивал в Симитли се явяват три пъти самостоятелно, а през другите години участват в сборната група, представяща град Симитли.
Преди няколко дни бе открит сезонът на кукерските курбани. До късна есен, всяка кукерска група събира приятели и съседи на обща трапеза. А даровете от 1-ви януари – се пазят стриктно от ръководителя на групата за курбана през лятото. Така, местните казват, че доброто се върти в кръг. На 1-ви януари кукери и страховити чудовища минават през всяка къща да прогонят злото и орисат с добро. Стопаните ги даряват с пари, които пари се ползват само и единствено за кукерския курбан – даровете от хората за Сурва реално са за хората.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов