Избрани Новини

Кукерските курбани в Симитли започнаха

Кукерите от Полена откриха сезона на кукерските курбани

Групата от махала „Потока” събраха жителите от селото на вкусен курбан. Три казана курбан от крехки агънца хапнаха местните – дар от кукерската група от Поточка махала. Близо 200 човека се събраха в центъра на селото на кукерския празник.

В село Полена има две кукерски групи. Но разделение помежду им няма. На курбана на всяка от тях присъстват всички кукери, техните приятели и близки, независимо от коя група са, казват местните пазители на изконната кукерска традиция. На 17-ти август пак ще има кукерски курбан в Полена – на другата кукерска група. И пак ще са всички заедно на площада, информират от Симитли.

Така, от събота, официално е открит сезона на кукерските курбани. До късна есен, всяка кукерска група събира приятели и съседи на обща трапеза. Кукерските курбани са знак на благодарност от кукерите към всеки, който е отворил дома си на Сурва. А даровете от 1-ви януари – се пазат стриктно от ръководителя на групата за курбана през лятото. Така, местните казват, че доброто се върти в кръг. На 1-ви януари кукери и страховити чудовища минават през всяка къща да прогонят злото и орисат с добро. Стопаните ги даряват с пари, които пари се ползват само и единствено за кукерския курбан – даровете от хората за Сурва реално са за хората.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)