Избрани Новини

Кукерите от Симитли влизат в дигитален музей

Община Симитли кандидатства с проект „Дигитализация на културно-историческото наследство в община Симитли – мост между минало и бъдеще” по Мярка 2 „Документиране на културната история” на Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства” в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, информират от Симитли.

Проектът предвижда изграждане на музей на кукерите, който ще се помещава в сградата на читалището в село Крупник, на която предстои основен ремонт по вече одобрен за финансиране проект по Програмата за развитие на селските райони.

Проектът, с който община Симитли кандидатства за финансиране пред Норвежкия фонд предвижда дигитализация на кукерски костюми в 3D; изграждане на дигитален архив и дигитален център към музея в село Крупник; поставяне на дигитална кукерска експозиция в създадения дигитален център; дигитализация на културните традиции, характерни за община Симитли; създаване на виртуална музейна експозиция.

Идеята за създаване на музей на кукерите в община Симитли е от няколко години. До момента все още не е реализирана предвид спецификата на маските и костюмите на кукерския маскарад. Те трябва да се съхраняват при специални условия и не биха могли да са част от постоянна експозиция. С възможността за дигитализация на кукерски костюми всеки ще може да се докосне до вековната традиция, предавана от поколение на поколение в симитлийска община за изработка на карнавални костюми и маски.

За реализацията на дигитален музей на кукерите ще бъде необходимо изграждане на дигитални центрове с екрани, тип тъч скрийн и закупуване на оборудване, уреди и съоръжения, които да подпомогнат записването, дигитализацията и съхраняването на обекти на културното наследство за бъдещите поколения.  



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов