Избрани Новини

Смарт пиано композира музика според облаците над него

Инсталацията е наречена "Облачно пиано"

Американският творец Дейвид Боуен конструира пиано, което композира мелодии в зависимост от облаците, преминаващи над него, съобщава в . "Дейли мейл", цитиран от БТА. Музиката варира според плътността, скоростта и формата на купестата облачност в региона.

Тази информация се вкарва в компютър и след анализ се подава на робот, който натиска клавишите на рояла. Механичните му ръце знаят колко силно да натискат клавишите и колко бързо да изсвирят мелодията. Много композитори са били вдъхновявани от облаците, когато са писали своята музика. Сред тях личат имената на Дебюси и на Лист. Но сега тези атмосферни образувания сами създават своите сонати. Инсталацията е наречена "Облачно пиано" и използва камера, за да заснема в детайли небето. Ако над инструмента минават тъмни и плътни облаци, роботът натиска по-силно клавишите. Интензивността, с която се свири на рояла, зависи от интензивността на облачната покривка в непосредствена близост.

Когато облаците са ефирни и музиката следва това настроение. Изображенията се разделят на 88 сегмента, преди да бъдат подадени на компютъра за анализ чрез специалната му програма.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов