Избрани Новини

Събират пари за пиано невиждано у нас досега!

Mаестро Людмил Ангелов и оперната певица Ина Кънчева обединиха усилия чрез създадените от тях фондации в събирането на средства за закупуване на концертен роял от най-висок клас

Липсата на такъв инструмент е пречка за осъществяването на концерти с най-големите имена от света на класиката, джаза и поп музиката. Гостуването на музиканти като Ланг-Ланг, Елтън Джон и Хърби Хенкок предполага наемане на роял от друга държава, който пристига с техническо лице, което да се грижи за поддръжката на пианото и всичко това оскъпява и усложнява организацията на всяко подобно събитие, пише vesti.bg.

Наличието на роял от световна класа в България не би било лукс, нито каприз, то е нещо неделимо от концертния живот на всяка цивилизована държава и в повечето европейски страни концертните зали разполагат с по два-три рояла от най-висока гама. Мечтата на Людмил Ангелов и Ина Кънчева е да създадат възможност за повече топ музиканти от световната сцена да дойдат в България и да ощастливят многобройните си фенове, свирейки на такъв роял.

В същото време наличието на този роял ще даде възможност на младите български таланти да се докоснат до такъв инструмент и да се подготвят на него преди да се явят на голям международен конкурс, например.

На 11 юни фондация „Пиано Екстраваганца“ и фондация „Културни перспективи“ създадоха общество „Виртуозното пиано“, обединяващо всички съмишленици в каузата. Основаването на специалния дарителски фонд бе съпътствано от концерт на Людмил Ангелов и Ина Кънчева в Музикалната зала на Военния клуб. Създадената общност от благодетели ще се събира на регулярни срещи ежегодно, по време на които ще бъде информирана за живота на рояла, всички планирани концерти с него, както и за да сподели общите си цели и идеи в посока на устойчивото развитие на културния живот в страната ни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов