Избрани Новини

Над 20 000 души станаха част от "Пирин пее"

За 14 път Разлог посрещна хиляди участници и гости на XІV Събор за народно творчество „Пирин пее”

В цифри това са - 20 000 гости и 2500 участници в дните 2 и 3 август. На сцените на събора пяха и танцуване не само пазители на народното творчество от Благоевградска област, но също така гост участници от Македония и Унгария, от градовете Силистра, Враца, Шумен, Разград. „Пирин пее“ се посвещава на 111 г. от Илинденско-Преображенското и 136 г. от Кресненско-Разложкото въстания.

Срещата с „Пирин пее” е несравнима – магия, съчетала автентични народните песни, танци, костюми, ритуали. Дълги, цветни хора се извиха на зелените пределски ливади под Пирин, огласяни от най-хубавите български песни, съобщиха от пресцентъра на община Разлог. За Лидия Найденова от женската фолклорна група „Разложки напеви” „Пирин пее” носи удовлетвореност, че българските традиции се живи.

Ангел Боцев от Разлог, участва от 15 годишен на „Пирин пее”. Днес 41 години по-късно отново се качва на сцената, за да свири на тамбура с детска фолклорна група от Разлог. „Не съм пропускал „Пирин пее”. Това е традиция, която уважавам и винаги съм тук. През годините съм участва в събора с различни читалищни състави. Винаги съм участвал като част от група, никога не съм бил индивидуален изпълнител. „Пирин пее”, носи преди всичко радост. „Пирин пее” успява да обедини нас самодейците от областта и дава шанс на хиляди да се докоснат и заобичат нашия фолклор”, коментира Ангел Боцев, който е музикант от група „Перун”.

Мъжка фолклорна група „Русалий” от село Бачево изпяха на трета сцената на „Пирин пее” песните „Тръгнал юнак” и „Три подкови”. Песни, в които се пее за коня, най-уважаваното животно в селото известно с конските кушии на Тодоровден - Бачево. „От 16 години участваме в „Пирин пее”. Печелили сме много златни медали от събора и това е признание за нашия труд. Винаги пеем наши песни от тук - от Разложкия край. В групата успяхме да привлечем много млади мъже и да им предадем това, което знаем и можем.”, коментира ръководителя на групата Димитър Ганджов.

Професионално жури, под председателството на проф. д. изк. Лозанка Пейчева и почетно председателство на проф. д. изк. Илия Манолов и проф. Костадин Динчев оценява изпълненията на самодейците и награди участниците с грамоти и почерни плакети.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)