Избрани Новини

Стотици честваха Илинденско-Преображенското въстание в аванс

На „Харами бунар” бяха открити честванията по случай Илинденско - Преображенското въстание

Ежегодно в историческата местност край село Кремен жители и гости се събират, за да почетат паметта на жертвите от въстанието. И тази година по традиция стотици хора се стекоха на историческото място и отбелязаха събитието с целодневна програма.

На проявата присъстваха заместник кметовете Сашка Въчкова, Александър Мацурев и Стойчо Баненски, секретарят на общината Александър Рупчин, както и кметовете на останалите населени места от община Банско.

Емилия Пандева – кметът на селото откри събора и приветства с добре дошли всички, събрали се в местността. Тя припомни на хората паметните дати и имена на героите от въстанието.

За доброто настроение на гостите на събора се погрижиха самодейните състави от Читалище „Светлина” и оркестъра на Панчо Иванов.

Честванията продължават в петък, 01 август 2014 г. в Банско., когато в църквата „Св. Троица” ще бъде отслужена панихида за загиналите в Илинденско – Преображенското въстание, след което пред паметника „Банско помни героите си” ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност и почит.

На 2 август /събота/ 2014 г., в местността „Св. Кирил и Методий”, село Обидим, ще се проведе земляческа среща – събор.

В неделния ден /3 август 2014 г./ самодейните състави към читалище „Никола Вапцаров” ще представят своята програма на жителите и гостите на Банско в местността „Чалин Валог”, където освен годишнината от въстанието, ще бъде отбелязан и Денят на Пирин.

Със събора на хижа „Гоце Делчев” над гр. Добринище на 10 август 2014 г. приключват честванията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов