Избрани Новини

Благоевградчани отдадоха почит на героите от Илинденско-Преображенското въстание

С тържествена програма Благоевград отбеляза 111 г. от Илинденско-Преображенското въстание

Проявите започнаха с откриването на паметна плоча на просветния деец и революционер Михаил Монев, молебен в храма „Въведение Богородично“ и поклон пред мемориала на Делчевия род в двора на църквата, съобщиха от пресцентъра на общината.

Военно формирование 26 400 отдаде почит на загиналите в Илинденско- Преображенското въстание. Венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев положиха зам.- кметът Валери Смиленов, председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков, народният представител Даниела Савеклиева, представители на общинска администрация, политически партии, църквата и граждани.

„Самодивски танц” в изпълнение на танцова формация „Астра” откри музикално- танцовата програма на площад „Македония”. Водещите Михаела Кафеджийска и Алия Манолова припомниха моменти от най-славната страница в историята на българите от Македония и Одринско - Илинденско- Преображенското въстание. Програмата продължи с изпълнения на София Арабаджиева, Ванеса Викторова, братя Пищолски, трио „Мегдана”, Александра Механджийска и танцова формация „Астра”.

Илинденско-Преображенското въстание е масово народно въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). По своя характер и задачи то е продължение на българската национално-демократична революция от времето на Възраждането. Бунтът е потушен от турците с кръв, огън и зверства. Загиват стотици, десетки села са изпепелени. Поробителят обаче не успява да прекърши порива за свобода на българското население от Македония и Одринско и 9 г. по-късно тя идва с победния марш на българските полкове по време на Балканската война.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов