Избрани Новини

Поклонническо пътуване "Рилският Чудотворец"

Маршрутът преминава през три от най-красивите български планини - Витоша, Верила и Рила

За пета поредна година в София ще се състои поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец", информират от пресцентъра на Столична община.

Събитието ще се проведе между 1 и 6 август 2014 г. То се организира в подкрепа на София за "Европейска столица на културата 2019", с подкрепата на ОП "Туристическо обслужване" при Столична община, по инициатива на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" - магистърска програма "Християнско поклонничество" и с благословията на Софийската света митрополия.  Поклонническото пътуване цели да популяризира християнското поклонничество в България.

На 1 август в 09:00 часа от храма "Света София" поклонническият маршрут тръгва с литийно шествие с кръста, иконата и хоругвата на Св. Йоан Рилски. Втората спирка на поклонниците все още в София е в Ротондата "Св. Георги Победоносец", откъдето през 1469 г. са пренесени в Рилския манастир мощите на Св. Йоан Рилски.

Маршрутът преминава през три от най-красивите български планини - Витоша, Верила и Рила, до самата Рилска Света обител. През шестте дни на прехода до манастира участниците изминават пеша повече от 100 км, като нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места.

Поради по-трудните преходи в маршрута се препоръчва всеки да си направи предварително планинска застраховка, както и да подбере правилно необходимата му екипировка.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)