Избрани Новини

Честваме Неделя Кръстопоклонна с литийно шествие до кръста на Аспарухов мост

Животът

21-03-2014, 08:32

Снимка:

храм "Св. Цар Борис І"

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

23 март: Водосвет и молебен за мир по целия свят и здраве на българския народ ще отслужат свещеници от храм "Св. Цар Борис І"

В събота на третата седмица на Великия Пост, от незапомнени времена по средата на църквата се изнася кръст и цялата следваща четвърта седмица се нарича Кръстопоклонна. Великият пост е подготовка за Страстната седмица, когато Църквата възпоменава страданията, разпятието и кръстната смърт на Иисус Христос. По такъв начин изнасянето на кръста ни напомня за целта на нашия собствен усилен, вглъбен религиозен живот в тези великопостни дни. Във връзка с това е уместно да си спомним за мястото на кръста, този най-важен, най-висш символ в християнската вяра.

В неделя, 23 март, администрацията на район "Аспарухово", съвместно с Църковното настоятелство към православен храм "Св. Цар Борис І" организира честване на християнския празник Неделя Кръстопоклонна.

Литийното шествие, с което традиционно се отбелязва празникът от жителите на района, ще тръгне от храма в квартал „Аспарухово" и ще премине тържествено по улиците „Злетово" и „Народни будители". Крайната точка е кръстът, издигнат на входа на квартала, където свещеници от храма и Варненската епархия ще отслужат водосвет и молебен за мир по целия свят и здраве на българския народ.

Ще бъде създадена организация на движението на МПС към Аспарухов мост, съобразена с шествието.

Програма на църковния ритуал:
09:00 ч Света литургия в православeн храм "Св. Цар Борис І" в кв. "Аспарухово"
11:00 ч Начало на литийно шествие от храм "Св. Цар Борис І" по ул. "Злетово" и ул. "Народни будители" към православния кръст на изхода от кв. Аспарухово.
11:45 ч Отслужване на водосвет пред кръста от свещеници от храма.

Като изнасяме кръста, нека му се поклоним, да го целунем, да си спомним, какво означава той. Какво ни говори, към какво ни призовава? Да си спомним за кръста като за избор. За избора, от който зависи всичко в света и без който всичко в света е тържество на тъмнината и злото. „За съд дойдох в този свят“, е казал Христос. На този съд - съдът на разпънатата любов, правда и доброта - стои всеки един от нас, се казва в сайта на храм "Св. Цар Борис I".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов