Избрани Новини

Тръгва поклоннически път “Рилският чудотворец”

Архив Пловдив

06-07-2012, 14:07

Снимка:

pravoslavieto.com

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Участниците ще минат през Витоша, Верила и Рила, за да стигнат до Рилския манастир

И тази година на 1 август от центъра на столицата ще тръгнат участниците в поклонническия път „Рилския Чудотворец“, които ще преминат пеша през три планини – Витоша, Верила и Рила, за да стигнат накрая до Рилския манастир, където ще се поклонят на мощите на св. Йоан, .съобщава dveri.bg.

 За трета поредна година пътуването ще започне с богослужение в храма „Св. София“ и след това в литийно шествие поклонниците ще се отправят към ротондата „Св. Георги“. Оттам ще се отправят към Витоша, откъдето започва поклонническият път. Той трябва да завърши на 6 август в Рилския манастир.

 Поклонническият път е възпоменание за историческото пренасяне на мощите на големия български светец от Търново през София до Рилския манастир, станало през 1469 г. Сегашният маршрут на поклонниците не съвпада с пътя на мощите, които са върнати в св. обител по "утъпканите" пътища на българските земи от Търново през София, Старо село, Радомирско, Дупница, метоха Орлица (където са били на Петровден, защото и църквата в метоха е посветена на св. апостоли Петър и Павел) и така до Рилския манастир.

Идеята на сегашния преход през трите планини е да се възстанови поклонничеството като усилие, път и преход от ежедневието и шума на града през тишината на планините до покоя на манастира. И това пътуване да не е просто преодоляване на разстояния, а общуване с Бога, молитва, споделяне на една и съща посока с единомишленици и близки на сърцето хора.

 Друга важна идея и стремеж на организаторите на похода е да „върнат“ Рила на св. Йоан. През последните десетилетия планината се свързва основно с дъновистите и техните срещи със слънцето там. Православните поклонници, сред които има и духовници, преминавайки маршрута предишните години, правиха водосвет на Седемте рилски езера, на много места по пътя отправяха молитви и отслужваха акатисти в прослава на св. Йоан Рилски и св. Богородица.

 Поклонническият път, макар и изпълнен с молитва, духовни беседи и общуване със свещениците, е истински планински преход, който изисква съответната физическа подготовка. Организаторите съветват тези, които тръгват, да преценят силите си. Преминаването през трите планини изисква и подходяща екипировка. През втората вечер ще се нощува в палатков лагер в планината. Пътуването е безплатно, единственото изискване е участниците да имат планинска застраховка.

 Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ се организира от Столична община и ОП „Туристическо обслужване” съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” с благословението на Софийска митрополия.

 За повече информация: „Културно-информационен център-София” на телефон 02/4918344 или 4918345.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)