Избрани Новини

Санданчани запознати със съвременните тенденции в предучилищната

Мария Чинкова откри XV – тата Международна конференция ” Съвременни тенденции в предучилищното образование”

За пореден път Сандански се превърна в център на иновационните педагогически съвременни средства при децата в предучилищна възраст. Международната научно-практическа конференция на тема „Съвременни тенденции в предучилищното възпитание” бе открита от заместник-кмета на община Сандански Мария Чинкова с емоционално, мило и благодарствено приветствие към всички педагози, експерти и директори от Македония и  цяла България посетили форума за обмяна на опит, идеи и стратегии. „Много е важно да развием у децата емоционална интелигентност. А тя се постига с много любов като се утвърждава значимостта  и ролята на учителя” – каза още Чинкова в препълнената зала, където традиционно се провежда конференцията, информираха от пресцентъра на община Сандански.

На поредното издание на форума тази година участват 354 учители, директори, педагози и експерти от РМакедония и цяла България. През 1999 г. когато стартира за първи път тази конференция се записват за участие 68 човека. През годините се утвърждава и набира все по – голяма популярност и интерес и предоставя възможност на стотици детски учители и хора, занимаващи се с деца да обменят опит и информация за добри практики и идеи при възпитанието и отглеждането на децата в предучилищна възраст.

Официални гости на форума бяха Рени Рангелова от Министерството на образованието и науката, която поднесе поздравителен адрес от името на министър Клисарова, която бе неотдавна в Сандански, Дорка Петрушевска от РМакедония от Агенция за закрила на детето, Виолета Саид , също от РМакедония и проф. Снежана Мирасчиева.

Конференцията ще бъде три дни, в които са предвидени различни теми по секции, засягащи теми  като: Адаптация на децата при прехода детска градина – първи клас, детското доброволчество, подготовка за четене при 4-5 годишните деца, здравословно хранене и пр.

В програмата на участниците е включен и концерт Децата на Сандански,  който ще се проведе утре в 10.30 ч. в Дома на културата в Сандански, както и посещение на ЦДГ № 3 „Пролет”.

Всички практики и проекти, представени в отделните секции се събират в сборник, който служи за помагало и обогатяване опита и работата на педагозите, детските учители и заинтересованите експерти.

Всички присъстващи с усмивки на лица изказаха своята благодарност към организаторите и споделиха, че всяка година с нетърпение очакват конференцията, тъй като когато приключи и всеки се върне на работното си място разбира колко много е допринесла за подобряване и обогатяване на работата му с децата  тази среща.

Ще бъде учредена и награда за най – добра педагогическа практика на името на покойният Димитър Кръстев – Мастера.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов