Избрани Новини

Диви прасета изтормозиха благоевградските села Горно Хърсово и Марулево

Диви прасета тормозят жителите на близките до Благоевград села Горно Хърсово и Марулево. Глиганите поголовно унищожават насажденията с картофи, а хората вече два пъти пресаждат нивите си.

Проблемът с дивите свине и нарасналата им популация съществува от 2-3 години. Докато през предходните години глиганите унищожавали нивите с картофи засадени извън махалите, тази година дивите животни буквално са влезли в къщите на хората.

„Имаше и миналата година, но като тази година не е било. Некои искат да има диви прасета, ама като искат да има, да  има дават храна нагоре в гората, що сме ние задължени. На 74 години  съм, а аз да сада, да копам, да гледам да помогна на децата… Може ли такова нещо?” , оплака се потърпевшата баба Мария.

Тя разчита със земеделската продукция да помогне на безработните си деца и поради тази причина не се отказва да пресажда градината след поредния набег на глиганите, които според нея не се боят и от хората.

„Една нощ, когато беше пълна луната, гледам една майка с дватринайсет малки, ами те не се боят от нищо, кучетата бегат от прасетата. Ке ве одведа под къщата да видите какво нещо е, все едно 10 души са копали 3 дена”, обясни баба Мария, цитирана от е-79.com. Според кметския наместник на селата Марулево и Делвино проблемът с увеличената популация на глигани в селата е заради ловците и захранването, което правят на животните близо до къщите на махалите.

 „Ловджиите ги захранват тука да им е по-близко. Садят овес. Да и чорбаджиите, но най-вече ловджиите. Прасетата унищожават всичко наред, най-вече картофите, но като влезат в градините тъпчат всичко”, заяви Александър Парашкански.

Потърпевши от набезите на глиганите са всички 30-тина семейства в Марулево, които садят картофи и градини в махалите. В момента отстрелът на диви свине е забранен, като остава надеждата, че през август, когато стартира ловният сезон авджиите ще успеят да намалят броя на глиганите в околностите на потърпевшите села.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов