Избрани Новини

Диви прасета нападнаха селата в Смолянско

Животът

29-04-2014, 09:45

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Хората се видели в чудо

Прегладнели диви прасета ровят нивите и ливадите в села в три общини в Смолянско.

Глиганите не се стряскат от хората и вече влизат и в самите села, жалва се кметицата на Давидково Севда Чолакова. В община Баните дивите прасета са унижоли насажденията с картофи в селата Стърница, Давидково, Малка Арда, Босилково, Загражден, нападали ниви и край общинския център, жалват се местните, пише smolyanpress.net.

На 500 метра от селото вече са копали, трябва нещо да се направи, хората ще останат без реколта, казва Чолакова.

Те са видели сюрия от 8 прасета как унищожават поредната ливада. На почти всички хора нивите и ливадите са унищожени, разказва кметът и на съседното село Стърница Анчо Тимаров. Дългогодишен авждия, той e категоричен, че толкова много прасета не е имало в района. Сега лова им е забранен.

Имало е години, в които разрешаваха целогодишния отстрел. Държавата трябва да направи нещо, защото хората ще останат без прехрана. Имаме над 120 крави в селото, хората разчитат на сеното от ливадите си да ги изхранят. Сега няма да имат с какво, а и дивите прасета като ги разровят две години няма трева, казва Тимаров. В маданските села Купен, Касаб и околните махали, заради напастта от глигани хората за втори път сеят картофите си тази пролет, тъй като ги изровиха, казва кметът им Рамиз Касабов.

Прасетата са много и хората от тази година се принудиха вече масово да ограждат нивите с картофи с яки огради, казва и кметът на доспатското село Касъка Джамал Шалганов. Под сурдника от региона се заканват, че ако държавата не разрешала отстрела по-рано на прасетата, ще почнат им слагат отрова край нивите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)