Избрани Новини

Андрей Новаков: Държавата трябва да помага на младите предприемачи

Младите са тези, които ще обновят не само ПП ГЕРБ, но и Европейския парламент - това ще бъдат онези хора, които ще работят за България

По време на срещите си с граждани в Кюстендил кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков заяви, че няма друга партия освен ГЕРБ, която да е заложила в листата си толкова на младите хора. „Да им е повярвала, да ги е подкрепила, да им дава такъв шанс и такава трибуна. Няма други, които да искат толкова младите да се върнат в България, да работят и да останат тук, страната ни да се превърне в място, в което заслужва да бъде. Да не се налага непрекъснато ние младите да се изправяме пред дилемата, дали да останем тук или да напуснем страната”, обясни Андрей Новаков. Той посочи, че сред приоритетите му за работа ще бъде младите предприемачи да бъдат максимално облекчени, когато искат да се завърнат в България и да създадат бизнес, защото младите хора са креативни, действени и не чакат някой да им подаде, а са готови сами да създадат заетост, а не да чакат такава.

Изключително е важно когато младият човек иска да започне свой бизнес държавата да му помогне, Европейският съюз да му помогне, а не да му пречи с дълги, тромави процедури, скъпи и сложни правила. Избрал съм да се боря за това българите, които са завършили в Европейския съюз да получават възможно най-бързо, кратко и евтино легализиране и признаване на техните дипломи тук в България”, подчерта Андрей Новаков. По думите му човек, който е учил в чужбина и е направил верният избор – да се върне в България, трябва да бъде посрещнат, да получи облекчени и евтини процедури и да му се даде шанс моментално да се реализира в страната.

Андрей Новаков коментира, че Кюстендил, както и другите градове в Югозападна България, не биха имали шанс за развитие, без европейските фондове. „Не може и е пагубно да се затваря тази врата. За съжаление в момента между Брюксел и настоящото правителство няма комуникация. Вие си спомняте, че по времето на ГЕРБ нямаше затворена програма, нямаше такова колебание, каквото има и в момента. Мярката „Млад фермер” предоставяше шанс на физическото лице да кандидатства и да получи пари да се развива, да създаде свое стопанство. По времето на ГЕРБ имаше европейски стипендии. Това не бива да се забравя”, категоричен беше Новаков.

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ посочи, че младежката безработица е проблем на европейско ниво, но трябва да се говори най-вече за младежката заетост, защото винаги когато усилията са съсредоточени в решението, а не в проблема, резултатите не закъсняват. „Аз вярвам, че чрез младежко предприемачество, дуално образование, чрез въвеждане на повече практически занимания в университетите, дупката между образованието и бизнеса може да се съкрати много по-бързо. Тогава университетите няма да създават безработни висшисти, а квалифицирани кадри, които ще се търсят от бизнеса. Креативната икономика, иновациите и новият подход в образованието са нещата, които генерират не само висока добавена стойност, но и траен растеж. Колкото по-бързо страната ни тръгне по този път, толкова по-скоро младите ще се върнат и младежката безработица ще намалее”, заяви Андрей Новаков.

От своя страна, народният представител и координатор на ПП ГЕРБ – Кюстендил Кирил Калфин посочи, че бъдещето е в младите хора. „ Младите са тези, които ще обновят не само ПП ГЕРБ, но и Европейския парламент - това ще бъдат онези хора, които ще работят за България”, подчерта Калфин.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)