Избрани Новини

Богата културна програма за Великден и в Симитли

Община Симитли инициира множество прояви през месец април, като подготовка за честването на големият християнски празник Великден

На 8 април, когато започва Седмицата на гората, ще бъде извършено залесяване на парка при плажа. Участие в облагородяването ще вземат ученици от СОУ “Св.св. Кирил и Методий” град Симитли, студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград, работници от Горско стопанство в Симитли, Общинска администация и пожарната. След залесяването на зоната, участниците ще проведат обучителни беседи. 8 април е и Международен ден на ромите, като денят се отбелязва ежегодно, съобщават от пресцентъра на общината.

Общинско ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ - 2014г. в СОУ “ Св.св. Кирил и Методий” град Симитли, ще се проведе на 11 април от 14:00 часа. Инициативата е на два етапа – теоретична проверка на знанията чрез попълване на тест и практическа проверка чрез състезателни групи в учебни центрове по теми и учебни въпроси.

Предвеликденските прояви продължават на 17 април от 10:00 часа, когато ОДЗ кв. „Ораново” заедно с Дневен център за деца и младежи с увреждания ще творят на тема: „Заедно да се подготвим за Великден с боядисване на яйца”. Същият ден, но от 17:00 часа се организира благотворителна Великденска изложба. В изложбена зала в Читалище “Св. Климент Охридски“ в град Симитли ще бъдат показани традиционни великденски хлябове и козунаци, великденска украса и великденски яйца.

На 19 април от 18:00 часа стартира Благотворителен Великденски концерт на фондация “Мисия без граници“. Концертът ще се проведе в залата на Читалището в Симитли.

Денят на Земята е на 22 април. Тогава е замислен конкурс на училището в град Симитли с детски рисунки на асфалт.

Концертът на детските градини от община Симитли, наречен „Детски усмивки”, по повод 55-години от създаването на първата детска градина в населеното място е на 23 април от 10:00 часа.

Общината ще се включи активно и в националната инициатива „Да изчистим България за един ден”. Това ще стане на 26 април, събота.

Отбелязването на Великденските празници е съпътствано и със служби в църквите на територията на община Симитли. По време на Страстната седмица, те са неразделна част от тайнството на християнството. На Цветница, 13 април ще бъде отслужена Света литургия. Света литургия ще има и на 17 април сутринта, а в 19:00 часа същият ден - четене на „12-те Евангелия”. На 18 април, когато е Разпети петък, ще се направи изнасяне на Плащеницата, а вечерта – Опело Христово. В съботния ден, на 19 април, след сутрешната служба, църковната традиция ще продължи късно вечерта от 23:00 до 24:00ч., когато е Тържествената служба „Възкресение Христово”, съчетана с Тържествена лития – обикаляне на града от свещеници и миряни със запалени свещи за празника. На 20 април християнският свят отбелязва Великден.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов