Избрани Новини

Поправка "Анти Галеви"!Поставят GPS гривни при опит за напускане на страната

Спешни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да ограничат случаите на изчезнали подсъдими, готвят от правосъдното министерство, прокуратурата и МВР.

Поправката „Анти Галеви” трябва да бъде изготвена и приета във възможно най-кратки срокове. До измененията на закона се стига, след като някои от най-известните подсъдими у нас избягаха безследно по време на делата срещу тях, пише в. "Монитор". Така например Николай Маринов-Малкия Маргин изчезна по време на процеса за организиране на група за мокри поръчки и до ден днешен не се е появил, въпреки че беше оправдан. Друг подобен казус е този с дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев. Братя Галеви се явяваха на процеса срещу тях, докато ВКС не ги осъди окончателно на 5 години затвор за организиране на банда за рекет и изнудване. След изчитането на осъдителното решение стана ясно, че двамата са изчезнали – най-вероятно зад граница, и няма как да бъдат вкарани зад решетките. Най-сериозен беше пък казусът с Илиян Тодоров, който беше осъден за двойното убийство пред дискотека „Соло” в центъра на София. Перничанинът чу само веднъж оправдателна присъда – на първа инстанция. След това решение обаче беше освободен и така и не беше открит въпреки че двете горни инстанции го осъдиха на доживотен затвор.

За да се избегнат подобни случаи и за в бъдеще МВР, прокуратурата и правосъдното ведомство изготвят пакет от спешни законодателни мерки. Проблем при обсъжданията е било това, че реално и в трите случая няма нарушение на закона от страна на държавен орган, а просто подсъдимите не са спазили мерките си за неотклонение. Експертите обаче са били категорични, че не е законно да се мисли за вариант всички подсъдими да са по арестите, докато текат делата срещу тях, защото това е нарушаване на техните човешки права и противоречи на редица наши закони.

Според специалистите един от вариантите е при налагане на мерки за неотклонение, различни от арест, да се поставят гривни с GPS.

Устройствата ще могат да следят тяхното местоположение и ще сигнализират при опит за бягство или неизпълнение на разпорежданията на съда за обитаване на конкретен адрес. Освен това гривните вече започнаха да се използват пробно у нас по друг проект на правосъдното министерство. Те се поставят на крака на предсрочно освободен затворник, който е пуснат на свобода под пробационен режим. Идеята все още е на работно ниво, обясниха запознати. Очаква се да се вземе решение и как да се преценява кой арестант трябва да носи устройството, защото все още бройките на гривните са малко.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов