Избрани Новини

БСП-Благоевград въстана срещу Вигенин

БСП-Благоевград изрази своята позиция относно изявленията на министъра на външните работи Кристиян Вигенин, който заяви, че България няма да признае  резултатите от референдума в Крим. Ето какво заявиха от общинската организацията в своята декларация:

"Разграничаваме се от изявленията и изразените позиции на министъра на външните работи Кристиян Вигенин, защото те не отчитатат сложността на ситуацията, русофилските настроения на болшинството българи и необходимостта от баланс  на интересите на противостоящите страни. Без това не може да има трайно решение на кризата. Официалната среща на  Вигенин с Турчинов, която по същество го легитимира като президент на Украйна, поставя на дневен ред въпроса за оставката на външния министър. Като се обявяваме за спазване принципите за ненамеса във вътрешните работи на която и да е страна, смятаме, че политици от ЕС и САЩ се намесиха по недопустим начин, подкрепяйки протестиращите екстремистки групи на Майдана при действията им да променят управлението в Украйна по неконституционен път. Нещо повече, нито един политик на ЕС не се разграничи от  действията на откровено неофашистките структури, действащи сред протестиращите. Тази късопаметност е позорна за политиката на демократична Европа.

Принципите на международното право изискват да се мери с еднакъв аршин при оценката на събитията, ставащи в различни точки на света без оглед на това каква изгода ще произтече за трети страни. Затова щом в Косово може да се учреди държава с референдум, то и в Крим би трябвало да може. Затова защитаваме правото на самоопределение и на държавно устройство на гражданите, живеещи в Крим. 

Генезисът на украинската криза е в несекналия и след края на студената война стремеж на САЩ да притискат Русия и да ограничават нейното влияние в страните, с които тя граничи, печелейки геополитическо предимство. Особено опасно е въвличането на нато в този стремеж. Това трябва да спре преди да е взривило Европа.

Политиката на санкции, която ЕС и САЩ смятат да приложат, не е печеливша политика. От нея за България ще последват само негативи, които няма кой да компенсира.

Разумните действия са следните: многостранен диалог без предварителни условия в рамките, на който да се постигнат договорености за отстраняване от управлението в Украйна на профашистките елементи, сигурни гаранции за руските интереси в Крим, защото едва ли някой може да си представи Русия без черноморския и флот, гаранции за правата на рускоезичното болшинство и другите малцинства в Украйна, в това число и за българското малцинство, отказ от влизане на Украйна във воени блокове и насрочване на демократични избори за президент и парламент в срок до една година.

България да спре да се прави на велика сила и да запази пълен неутралитет по отношение на случващото се в Украйна. Ако не дай си боже се стигне до военен конфликт, да не позволи нейната територия да се използва за военни действия срещу Русия и да не позволи нито един български военнослужещ да се изправи срещу Русия".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов