Избрани Новини

Божидар Димитров: Кристиан Вигенин извършва национално предстелство

Божидар Димитров смята, че министър Вигенин извършва национално предателство, като ни кара да се съгласим с геноцида, извършен над българското население във Вардарска и Пиринска Македония в периода 1946 – 1948 година

„Когато четох това интервю и неговите мнения, честно казано, ме обля студена пот.Помислих, че съм се върнал в 1946 година, когато в изпълнение на решението на Коминтерна от 1944 г., Българската комунистическа партия предприе масова македонизация на населението в Благоевградски окръг. В една инструкция,спусната на Владимир Поптомов, отговорен фактор тогава в този регион, се казваше, че искат, не искат, трябва да докладват на другаря Сталин, че 70 на сто от населението на Пиринска Македония трябва да промени националното си самосъзнание и да станат македонци. Това стана с нечувани насилия над българското население. Много хора, несъгласни да сменят българската си идентичност с македонска, бяха депортирани насила в различни краища на страната. Допусна  се основаването на  македонски училища в България. Изпратени бяха учители от Вардарска Македония и т.н. По същество – Вигенин извършва в момента едно национално предателство, карайки ни да се съгласим с геноцида, извършен над българското население, както във Вардарска Македония в годините 1946 – 1948г., така и с геноцида, извършен над българското население в Пиринска Македония в този период”, каза Божидар Димитров пред агенция "Фокус".

„Нека да имаме предвид, че колегите на Вигенин в българския парламент през януари месец гласуваха една декларация и точно така квалифицираха възродителния процес в България от 1984 – 1989 г. – като форма на геноцид и етническо прочистване.

Точно това беше извършено, при това в много по-големи мащаби, и много по-брутално и грубо, във Вардарска Македония, спрямо основното население на областта, българското. Около 1,2 милиона души в една нощ загубиха българската си национална същност и бяха заставени да се наричат македонци. Несъгласните около 30 000 души бяха застреляни, убити, и над 120 000 други несъгласни минаха през ужасяващите югославски лагери и затвори – Идризово, Голи оток, Отешево и т.н. По същество  Вигенин иска да признаем тази „реалност” и да определяме отношенията си с Македония на базата на тази същата доктрина, на която е основана и новата им държава от 1991 г. –теорията на Коминтерновския македонизъм. Разбирам, че поради партийната си определеност, Вигенин е много пристрастен към тази теория. Но, за нас българите, тя е национално предателство. Защото ще означава не само отричане на геноцида, извършен над българското население във Вардарска Македония, но и ще даде аргументи да искат същото това да се повтори и в Пиринска Македония.” Вероятно– това не е минало през ума на социалистическия евродепутат, но така ще се получи в действителност”, коментира Божидар Димитров.

По думите му „недопустимо е, когато българското правителство най-сетне заема правилната позиция по въпроса за Македония и нейното членство в Евросъюза, да има пробив в единната българска позиция. Тази позиция се споделя от почти целия политически елит, с изключение на Социалистическата партия. Но – това също е разбираемо. Ще припомня, че майката на Станишев беше изхвърлена от Института по български език, и то по времето на комунизма, тъй като беше заела позиция,която не се поддържа от нито един славист в света, а тя е, че има македонски език – език, различен от българския. Недопустимо е днес, когато има демокрация,да се правят такива деформации на историческата истина, дори, когато са срещу добро заплащане от някои заинтересовани чужди централи”, каза Божидар Димитров. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов