Избрани Новини

Самодейци от Симитли с възстановка на събитията при Кръста

В деня, национален празник на България общественици и граждани от община Симитли по традиция ще се преклонят пред героите-освободители на родината ни в местността „Кръста” в землището на село Ракитна в полите на Пирин. Там, на върха в местността „Кръста” е издигнат паметник на майор Орлински и неговата чета. До там са стигнали през 1878 година войските, предвождани от майор Орлински по време на освободителната война. На 3-ти март 1878 година там, на връх „Кръста” глашатаите застигат войската, за да съобщят, че вече има примирие. И освободителите забиват знамето на върха.

Вече повече от 10 години, на националния празник десетки признателни от община Симитли почитат паметта на освободителите ни с поднасяне на венци и цвета на паметника на майор Орлински на връх „Кръста”.

Тази година ще бъде направена и възстановка на събитията отпреди 136 години на това място. Възстановката ще е дело на самодейци от националното сдружение „Традиции” и местни самодейци от селата Ракитна, Брежани, Мечкул.

В 11:00 часа признателни жители от община Симитли се събират пред кметството в село Ракитна и заедно ще отидат на историческото място.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)