Избрани Новини

ЮЗУ се включва в изучаването на гръцки, румънски, а и ромски език

ЮЗУ "Неофит Рилски" участва в международен научен консорциум по проект IPHRAS

Той е насочен към изучаването на интерфразеологизмите от Балканите и се ръководи от Университет Фридрих Шилер, мениджира се от Тюрингското сдружение на Висшите Училища. В колектива от българска страна участват специалисти от три факултета - Стопански, Филологически и Педагогически, съобщват от пресцентъра.

Проектът се основава и на тенденция на Европейската езикова рамка за поддържане на "малките езици", за това освен основните за проекта немски и английски език във фокуса на "големите европейски езици" тук са включени езици от балканския езиков съюз.

Основната цел на проекта е изготвянето на онлайн-инструментарим за електронно обучение и изготвяне на учебен материал като се изходи от всеки един от работните езици на проекта, сред които наред с немския и английския са по-малко известните езици за ЕС като гръцки, румънски, български и турски, и дори ромски. Всеки един от партньорите, е отговорен за събирането, обработването и за изпробването на базата данни, чрез която образците ще бъдат достъпни електронно обучения спрямо различни целеви групи: ученици, студенти, по-възрастни  обучаеми, учители. Проведената в Благоевград работна среща по проекта потвърди мнението на гостите от страните-партньори, че Югозападният университет със своята трансгранична специфика може да бъде предпочитан партньор не само за един такъв мултилатерален проект, но и има богат потенциал за участие в други международни практики и дейности, които имат колегите в областите Тюрингия, (Германия), Сибиу (Румъния), Атина и Истанбул.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов