Избрани Новини

Златни съкровища на траките заминават за Лувъра

В зала "Ришельо" ще покажем също и гробове на тракийски аристократ и аристократка с целия гробищен инвентар

Мащабна изложба от бита и ритуалите на траките по нашите земи ще превземе Лувъра догодина. От министерството на културата преговарят с най-известния музей по света да предостави крилото "Ришельо". Така туристите ще могат директно след като влязат в прословутата пирамида, да разгледат наследството на траките, пише standartnews.com. В едно от най-старите крила на музея ще бъдат подредени част от съкровищата ни. Засега е ясно, че за Париж ще пътуват Панагюрското и част от Боровското, уточняват се останалите. В зала "Ришельо" ще покажем също така и гробове на тракийски аристократ и аристократка с целия гробищен инвентар. Така гостите на музея ще видят с какви предмети са изпращани в отвъдното най-важните хора на траките. Златната маска засега няма да пътува за Лувъра, но туристите от цял свят ще могат да се насладят вероятно на бронзовата глава на Севт III.

"Водим преговори да избистрим концепцията на изложбата. Идеята е да представим цялостно обичаите и религията на траките по нашите земи", обясниха експерти от министерството на културата, които се занимават с организацията на мегаизложбата. Затова и в сърцето на Франция ще бъдат изложени открити по нашите земи оръжия на тракийски войни, за които още Омир говори, че били покрити със злато. За момента разговорите между френската и българската страна предвиждат изложбата да бъде открита през май 2015 г. и остане там 3 месеца. Идеята е, че тогава започва големият наплив от туристи в Париж.

България търси възможности за реклама и промотиране на страната ни като дестинация в Париж. Страната ни ще бъде в центъра на световната култура при гостуването на изложба с тракийското ни наследство за 3 месеца през 2015 г. в Лувъра, организирано от Министерство на културата, обясни зам. икономическият министър Бранимир Ботев. Затова страната ни търси варианти за реклама в пространството около Лувъра.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)