Избрани Новини

Стъпваме в Лувъра с тракийското злато

Архив София

29-05-2012, 09:32

Снимка:

Дарик

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Вежди иска 10 млн. лв. за два трезора в родния супермузей

Първата българска изложба в легендарния музей Лувър в Париж ще бъде открита след около година, научи "Стандарт" от правителствени източници.

Идеята на екипа на министъра на културата Вежди Рашидов е да се представим със златото на траките. Посетителите на най-известния музей в света ще могат да се насладят на Панагюрското златно съкровище, златното Вълчитрънско и сребърното Рогозенско съкровище. В Париж ще бъдат показани и три римски солници от злато и сребро. Възможно е в експозицията да бъдат добавени златна диадема и огърлица, украсявали главата на жена, погребана край Синеморец през III в. пр.н.е. 

Изложбата в Лувъра става възможна, след като министър Рашидов подписа през януари т.г. 5-годишно споразумение с директора на световния музей Анри Лоарет. Подобни спогодби французите имат само с още пет държави. Споразумението предвижда обмяна и обучение на експерти, помощ при реставрация на български експонати, изложба на родни антични предмети, както и да заемем на Лувъра движими експонати на ислямското изкуство. До края на мандата на кабинета "Борисов" ще бъде открит и мегапроектът "Български Лувър" в центъра на София. В момента Министерството на културата търси 10 млн.лв., за да реализира намерението си в музея да бъдат изградени два трезора. Те ще се използват за супер скъпи артефакти - както български, така и гостуващи.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов