Избрани Новини

Желю Желев гостува в АУБ

Д-р Желю Желев, президент на Република България от 1990 до 1997 г., и бившият посланик на България във Великобритания и бивш министър на външните работи Иван Станчов са сред официалните гости на дискусия на тема „Спомен за горяните“. Режисьорът на филма „Горяни“ Атанас Киряков ще представи лично документалната лента за горянското движение в България. Поканени са и потомци на горяните от Югозападна България. Събитието се организира от департаментите по история и по литература към Американския университет в България. То ще се проведе на 19 февруари от 16:00 часа в аудиториума в Централна сграда на АУБ и ще бъде на български език, информират от университета.

Форумът ще бъде открит от президента на Американския университет в България д-р Майкъл Истън. Кратки приветствия ще поднесат президент Желев и проф. Келбечева, преподавател по история в АУБ. Владимир Левчев, преподавател по литература в университета, ще представи стихосбирка на поета Кръстьо Хаджииванов. Ще последва прожекция на документалния филм „Горяните“, представен от режисьора Атанас Киряков. По време на събитието ще бъдат връчени грамоти на съпричастни медии, граждани и организации.

Събитието е част серията „Вечери на историята“ към Американския университет в България, чийто инициатор е проф. Евелина Келбечева. Освен в различни страни в Европа, проф. Келбечева е изнасяла лекции в the Library of Congress of USA, унивeрситетите Харвард, Принстън и Колумбия, както и в българското посолство във Вашингтон. Наскоро тя беше почетен оратор в Европейския парламент по време на международната конференция „Настояще, зависимо от сенките на комунистическото минало”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов