Избрани Новини

Не можем да променим съдбата си, затова гледаме историята си

През изминалите дни врякащият хор на дежурните шамани и разказвачи, претендиращи да са лице на гражданското общество у нас доказа, че напълно заслужаваме мизерното съществуване и тъгата, обхванала пустите му 111 хиляди квадратни километра. За които кръв и животи са давали гърци, римляни, славяни, българи, османци и т.н.

Често обичаме да се връщаме към героичното минало за да прикрием белезите и следите на трагикомичното настояще. Пулим се от възторг, вдигайки наздравици с вмирисана домашнярка, докато гледаме как Росен Петров или някой скатаджия отново ни вдига националното достойнство и самочувствие с истории, случили се преди хиляда години.

Напълно нормално, няма с какво да се похвалим днес, борческият дух и чувството за общност и битка в името на общото благо отсъстват. Заместени от скотско съществуване, насочено към коричката хляб и шишето ракия. Пък какво се случва около нас – майната му!

Щом не ми бъркат в джоба, а и Вуте не е особено по-добре от нас, сме доволни.

А после сме били най-бедните и изтерзани в Европейския съюз. За съжаление не само там. Защото по белия свят благоденствието и жизненият стандарт се постигат с много работа, зачитане правата на другия и себераздаване на ниво индивид, общество и държава. Иначе няма как да стане. Да, може би окупацията на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ бе прибързана, но прибързани са били и Чипровските въстания 200 години преди да се освободим. Без солидна подготовка и подкрепа е било и Априлското въстание, изнесено от щепа българи на ограничена територия.

На фона на милионите наши сънародници, плътно заселели всички краища на Балканския полуостров. То постигна целта си, така както ще я постигне и бунтът на шепата студенти, които за часове бяха охулени и обругани от медийните глашатаи на управляващата клика.

Трубадурите Станишеви не се посвениха да заровят мръсните си ръце дълбоко в личното пространство на млади българи, имащи един единствен грях – противопоставиха се на мафиотската клика, взела на абордаж пробития държавен кораб. Но пилците ще се броят на есен. Пък после всеки според заслугите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов