Избрани Новини

12 балона се издигнаха над разложкото село Баня

12 топловъздушни балони и 3 мотопарапланери се включиха в Международната балон фиеста „Римска баня” 2014

Топловъздушните балони полетяха в небето над Разложката котловина и поставиха началото на тазгодишните свободни полети с топловъздушни балони. Фестивалът на балоните започна на 16-ти с привързания издигания и ще продължи до 23-ти януари. Екипажите, участващи в балон фиестата са от България, Украйна, Русия, Молдова, Латвия, Полша и Румъния, информират от общината.

През 8-дневния фест ще се извършват демонстрационни полети и привързани издигания над Разложката котловина.Освен атрактивните полети през деня фестивалът на балоните в община Разлог ще предложи и неповторимо огнено шоу (парад на горелките) след залез слънце. Топловъздушните балони летят на височина около 200-300 метра в зоната Разлог – Баня – Банско, като продължителността на полетите ще бъде около 1 час. Най-голямото майсторство в управлението на балон е пилотът да използва оптимално въздушните течения.

Организатор на третата международна балон фиеста е Термо СПА хотел „Римска баня”, с. Баня, община Разлог. Съорганизатори на мероприятието са Федерацията по въздухоплаването на Украйна, Българската асоциация на леката авиация и Община Разлог. Директор на фиестата е Валерий Пономаренко. Цялостната координация на полетите е поверена в ръцете на Момчил Атанасов от Българската асоциация по лека авиация. Всяка сутрин се провежда брифинг с участието на екипажите, уточняват се радиочестотите за свръзка с екипажите, местата за излитане и се обръща специално внимание на мерките за безопасност при едновременното летене на топловъздушни балони и мотопарапланери. Синхронизирани са действията с РУП, РСПБЗН, бърза помощ и планинската спасителна служба. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов