Избрани Новини

Държавата "забрави" недоносените бебета, родители плащат за лечение

В Пловдив всяко пето бебе е родено преждевременно

Всяко десето дете в България се ражда недоносено. В световен мащаб всяка година на бял свят се появяват около 15 милиона малки бебета. За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната - около 20%.

Пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижа за децата "Усмихни се" и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания изразяват несъгласие с поредната липса на адекватни грижи за недоносените деца и тези със сърдечно-съдови малформации.

В Наредба 38 на Министерство на здравеопазването, която определя списъка на заболяванията, за които НЗОК заплаща медикаменти за домашно лечение, не са включени недоносените деца и тези със сърдечно-съдови проблеми.

Недоносените бебета са с повишен риск от развитие на детска церебрална парализа или друг проблем на моториката. Поради това е необходимо да се следи неврологичното развитие с повишено внимание, да се правят всекидневни масажи, консултации с детски невролог и доктор по физикална медицина.

"Здравната каса в момента поема едва десет процедури на месец, а останалите се плащат от семейството на недоносеното мъниче. По този начин една много голяма част от децата не получават  достатъчна рехабилитация. Освен това бебетата се нуждаят от медикамент, който профилактира респираторните инфекции в тази група. В момента някои получават тази профилактика, но има много рестриктивни мерки, които трябва да бъдат разширени, за да може по-голяма част от недоносените деца да бъдат защитени.”, каза за Plovdivutre.bg Пенка Георгиева - председател на пациентското сдружение "Заедно с теб".

"Един час рехабилитация струва 50 лева. За повечето родители необходимата сума за лечение е непосилна. Освен всекидневните процедури, в продължение на една година, семействата имат и други разходи – медикаменти", допълва тя.

На фона на намаляващата раждаемост и при заявени приоритети от страна на Министерство на здравеопазването за детското и майчино здравеопазване, липсата на ангажираност към най-малките и най-уязвими пациенти буди оправдано недоумение.

В тази връзка Георгиева, както и другите учредители и членове на пациентски организации очакват да получат обоснован отговор от здравните институции за отказа от грижа за тези деца и се надяват да се намери решение на проблема.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов