Избрани Новини

Фондация ще помага на родителите на недоносени бебета

Новините

21-09-2012, 15:18

Снимка:

befit.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Кауза ще бъде и съхранението на млякото в неонатологичните отделения, вместо захранването с адаптирани млека

Фондация, която ще работи в помощ на недоносените бебета в страната, бе учредена днес.

„Около 7 000 недоносени бебета се раждат всяка година в България, а тенденцията е броят им да расте. Най-тревожна е статистиката в Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за България”, коментира Нина Николова, председател на „Нашите недоносени деца”

В сайта на структурата - www.premature-bg.com всеки желаещ може да зададе въпрос или да получи помощ. 
„В повечето случаи родителите са неподготвени за това, което се случва, и нямат никаква представа какво да очакват, какви са шансовете на бебето и т.н.”, коментира Надежда Дренска от фондацията. „Ние подготвяме и информационни брошури, които да се раздават на родителите веднага след преждевременното раждане, както и след изписването на бебето. Съвместно с Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ подготвяме и табла, които касаят запазването и поддържането на лактацията в периода на раздяла между майката и бебето, както и възможностите за кърмене на недоносено бебе. Таблата ще бъдат разпространени в неонатологичните отделения в цялата страна”, разказа още Дренска.
Кауза на фондацията ще бъде и съхранението на млякото в неонатологичните отделения, вместо захранването с адаптирани млека. Ще работят и за насърчаването на контакта между родителите и бебето, за въвеждането на кенгуру-грижата (препоръчана от Световната здравна организация).

Ключови цели са още осигуряването на психологическа подкрепа за родителите, оптимална помощ и въвеждане на програми за ранна интервенция в цялата страна. В рамките на тези програми всеки родител и всяко дете ще могат да се срещат с терапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, консултанти по кърмене и да получат професионална помощ, за да се развият недоносените деца пълноценно.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов