Избрани Новини

Тревога! Пловдив първи по недоносени бебета

Мисия Пловдив

29-10-2012, 12:43

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Все повече пеленачета идват на бял свят с тегло под 1500 грама. 7000 са недоносените българчета на година

Раждаемостта в Пловдивска област спада, а броят на недоносените бебета с тегло под 1500 грама в последните 5 години се увеличава, сочи тревожната статистика на доц. Мая Кръстева, началник на неонатологично отделение в Университетска болница „Св. Георги“. На среща за репродуктивното здраве специалисти от града биха камбана, че нацията бавно, но сигурно застарява и намалява.

 Значителен спад на раждаемостта се наблюдава от 2009 г. насам, като недоносените бебета достигат 12 % от общия брой. 6, 7 % от тях тежат под критичните 1000 гр. Успеваемостта на отглеждането на тези деца е малка. Повечето в последствие имат тежки здравословни проблеми.

 „Смъртността на общия брой недоносени бебета е 14 % през 2011 г., а 85 % са с тегло под 600 гр.“, алармира доц. Кръстева. Спасяването на тези бебета е трудно, скъпоструващо и изисква специална медицинска техника.

 За преждевременно родени деца се считат тези, които са с телесна маса под 2499 гр. , включително родените по време на 37-мата гестационна седмица, уточни доц. Благовест Пехливанов, завеждащ Клиниката по акушерство и гинекология към Университетска болница. Над 7000 недоносени бебета се раждат в България годишно. Това прави минимум 10 % от всички раждания. Пловдив води тъжната статистика, следван от Варна и Враца.

Специалистите са единодушни, че за превенцията на рисковите раждания е необходимо да се подобрят пренаталните грижи или това е старанието за здравето по време на бремеността.

Рисковите фактори, които могат да доведат до преждевременно раждане са, ако бебето се появи под 17 или над 35-годишна възраст на майката, ниския социален статус, анемия и недоимъчно хранене, липса на адекватни пренатални грижи, инфекции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов