Избрани Новини

Животните лекуват!

Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират точно и безпогрешно болното място, лягат върху него и започват да мъркат. Може да звучи странно, но е факт. Изпиталите го ще го потвърдят. Или може би сте слушали истории за това как кучетата остават до пострадалите си стопани и ги топлят с телата си, предпазвайки ги от измръзване. И още и още факти за това как животните облекчават болките на хората. Цяло направление в науката се занимава с влиянието им върху нас. Според специалистите връзката ни с животните е силна и тяхното биополе може да въздейства на нашето. Контактът ни с тях е специален. Те ни зареждат с много положителни емоции, дават ни онази безусловна любов, която окрилява, приемат ни такива, каквито сме, спасяват ни от тъгата и самотата и винаги са до нас. Но освен всичко друго те могат и да лекуват.
Не едно и две заболявания се повлияват добре, когато пациентите биват в контакт с различни животни. Този раздел от науката се нарича анималотерапия, петтерапия или още зоотерапия. Началото й е поставено в края на 18 век в психиатрична клиника в Англия. Там освен стандартните процедури решили да експериментират като накарат пациентите да се грижат за животни. Опитът им се оказал повече от успешен. Болните засилвали все повече вярата в собствените си сили и се чувствали “длъжни” да оздравеят, защото някой разчитал на тях и им вярвал.
Основният популяризатор на анималотерапията е американският детски психиатър Борис Левинсон. През 1964 г. той лекувал дете болно от аутизъм. Веднъж то помолило вместо сеанса да си поиграе с кучето на лекаря. Така игрите с четириногия приятел му помогнали много повече, отколкото различните терапии. Детето се чувствало все по-добре и по-добре.
Последователи на Левинсон станали и психиатрите Сам и Елизабет Корсон от Охайо. Те завеждали пациентите си в близкия приют и ги карали да си изберат животно, с което да прекарват няколко часа всеки ден. Само след десетина дни хората започнали да се чувстват по-спокойни и уверени в себе си.
Безспорно зоотерапията постига най-добри резултати в областта на болестите свързани с нервната система – депресии, нервни разстройства, посттравматичен стрес, аутизъм и др. За целите й могат да се използват различни животни:

Коне (хипотерапия) – общуването с коне носи много спокойствие и някаква дълбока мъдрост, която сякаш извира от очите им, гледащи те винаги с такова разбиране. Този вид терапия в България е официално признат метод на лечение. Той действа в две направления: от една страна е общуването и връзката с коня, която носи спокойствие и увереност, от друга е конната езда. Тя дава свобода, сила, също така е уникален масаж, който раздвижва всички мускули в тялото. Ездата се използва успешно при лечение на детска церебрална парализа, нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, аутизъм, агресивни и депресивни състояния и много други.

Делфини (делфинотерапия)
– да плуваш заедно с делфини е невероятно изживяване, твърдят опитали го. Наслада в най-чист и истински вид, която човек трябва непременно да опита. Общуването с тях връща емоционалното равновесие, събужда нови сили, креативни идеи, носи успокоение и душевен мир. Делфинотерапията постига блестящи резултати при хора изпаднали в стрес поради преживяно природно бедствие – земетресение, ураган, наводнение и др. Сякаш самата природа, носи в себе си и причината за болестта и средствата за нейното изцеление.

Делфините владеят до съвършенство междувидовата комуникация. Те усещат точно настроението на човека срещу тях и прилагат към всеки индивидуален подход.
Според учените положителното им влияние върху хората се дължи на техния ултразвук. Изследванията показват, че той подобрява потока на ферментите и хормоните през мембраните на клетките. Още един плюс в играта с делфини е и хидромасажът. При движението си животните създават области на турболенция чрез опашните си плавници.

Котки (фелинотерапия) – те са доказани лечители. Вече споменахме в началото за тяхна точна диагностика. Учените обясняват този феномен по следния начин: когато в организма протичат някакви нарушения или има някакви болки се променя енергийният потенциал на това място. Котката притежават мощно биополе и чрез него регистрира точно това изменение.
Те прилагат и т.нар. рефлексотерапия или иначе казано масаж с лапички. Оказва се, че той води до активиране на рефлексогенните зони, което наподобява китайската иглотерапия.
Друго основно средство за лечение, което притежават котките е тяхното мъркане. То представлява определени звукови колебания с честота от 20 до 50 Херца, стимулиращи процеса на оздравяване. Мъркането спомага за увеличаване защитните сили на организма, ускорява зарастването на раните и повишава плътността на костите.
Котките намаляват артериалното налягане и успокояват. Биополето им стабилизира работата на сърцето, премахва ставните болки и главоболието, лекува вътрешните възпалителни заболявания.

Кучета (канистерапия) – ето че стигнахме и до най-добрия приятел на човека. Общуването с кучета помага изключително много при заболявания на нервната система. Доказано е, че кучето удовлетворява недостига на човека от общуване, обича и приема стопанина си такъв, какъвто е, без да го съди, повишава самооценката му, подобрява общителността и дори решава семейни проблеми.
Разходката с кучето ще ви помогне да промените застоялия си начин на живот. Тя намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.
В кучешката и котешката слюнка се съдържа ензимът лизоцим, унищожаващ болестотворните микроорганизми. Няма породи, които да са по-добри “лекари”. Всяко куче може да бъде вашият “лечител”, стига да е неагресивно и спокойно.

Анималотерапия, при която се използват специално обучени животни и сеансите се провеждат под наблюдението на лекари, се нарича насочена. А тази, която всеки може да си достави чрез домашен любимец или просто чрез контакт с животни се нарича ненасочена. Тя е чисто удоволствие и забавление, при което черпим само ползи. Затова не пропускайте всяка възможност да общувате с животни. Ще се почувствате по-добре и по-щастливи, а кой знае може би и по-здрави.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов