Избрани Новини

Изтънчени благоевградски котки печелят европейски титли

Синеоки и пухкави регдоли, отгледани в Благоевград, печелят световни и европейски титли на котешки шампионати и стават домашни любимци на принцеси. Това разказа за БТА Антония Алексова - собственик на развъдник за котки от породата регдол/ragdoll - в превод "парцалена кукла".

Алексова разказа, че е регистрирала развъдника през 2006 година, когато е и лицензиран в Националната федерация по фелинология. С отглеждането на домашни любимци се занимава от 1998 г. заедно със съпруга Борислав и сина Методи. "Основната ни цел е да развъждаме котки с отлични екстериорни качества, които освен красота, типична за регдола, да притежават характерния за породата темперамент, размер и окраска", обяснява Антония. Първите котета пристигат в дома им от Румъния, а после се насочват към "меката" - Америка, откъдето произхожда породата. В момента пет от моите шест котки са американски, представя ги Антония. Регдолът е единствената порода, селекционирана по характер. Чудесна котка за домашен любимец, с много спокоен характер, почти не използва нокти. Регдолите са неповторими в отношението си към хората, силно привързани и винаги на разположение на стопаните си. Те са изключително интелигентни и лесно се научават на различни номера, твърди стопанката.

По-любвеобилна котка по думите й трудно ще се намери, а такива са и всички представители на породата. Тяхната безгранична любов бива сравнявана с лоялността на кучето, казва още благоевградчанката.

„Това е и една от най-едрите породи котки. Лесно се поддържат, лесно се отглеждат, възпитават и обучават да изпълняват различни команди. Те са почти толкова умни, колкото и кучетата", допълва Антония.

Новородените и отгледани в Благоевград регдоли са около стотина. „Една част от тях сега са в България, други в Гърция, Италия, Франция, Унгария, Холандия, Финландия, Нова Зеландия, Китай, САЩ. Интересна е историята на едно от котетата, заминало при шейх в Катар. Купи го за една от любимите му жени, а тя през месец-два ми пише как е котето", посочва тя.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов