Избрани Новини

Божидар Димитров настоява за засилена охрана на музеите

На 8 юни т.г. бе откраднат трофеен флаг от Националния военноисторически музей

Според директора на НИМ има нужда от засилване на мерките за охрана на музеите.

Изказването му е по повод намереното днес пред офиса на агенцията Полково хитлеристко трофейно знаме от Втората световна война. Флагът бе откраднат от Националния военноисторически музей на 8 юни тази година.

"В България има 201 музея и за съжаление в много от тях, без Националния исторически музей, могат да се "похвалят", че през последните 23 години са станали жертва на ограбване и нападения. Това важи и за Националния археологически музей, който се намира в центъра на София, срещу президентството", обясни проф. Димитров. Той увери, че в НИМ не са ставали кражби.

Директорът на Националния исторически музей обясни, че при тях помага и охраната на периметъра на музея, и охраната на резиденция "Бояна", част от която е и НИМ. "Ние залавяме крадците, още като преминат оградата на музея, тъй като и градината се наблюдава по няколко начина – не само с видеокамери, но и с други съоръжения, които улавят присъствието на човек", обясни той.

Божидар Димитров бе категоричен, че в много от градските музеи в страната се пазят много ценни неща и би трябвало те да засилят охраната си. Но за съжаление това струва много пари, които музеите не могат да си позволят, нито пък техните патрони – различните ведомства, на които са подчинени.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)