Избрани Новини

Защо всъщност „изневеряваме“ на диетата си?

Спазването на диета е трудна задача, особено когато човек е лесно податлив на различни емоционални състояния

Противно на очакванията, не само гладът може да саботира диетата ви, но и вашето психическо състояние.

По тази причина психолози изясняват кои са основните причини човек да „изневери“ на своя хранителен режим.

Защо бонбоните звучат толкова примамливо?

Ако сте на диета и изведнъж ви се прииска да хапнете нещо сладко, най-вероятно в този момент сте стресирани. В такива ситуации организмът има нужда от храна, която донася незабавно удовлетворение и наслада. Известно е, че емоционалното хранене включва храни с високо съдържание на захар и/или мазнини. Затова е важно човек да умее да разбира своите умствени, а не емоционални импулси. Само по този начин ще може да се справите със „захарната криза“.

Прикрито ядосани на някого, когото обичате

Според психотерапевта Фран Уолфиш избягването на конфронтация и задържането на чувства и мисли може да се отрази зле на диетата. Когато задържате нещо негативно в себе си, това увеличава рисковете да посегнете към нездравословната храна.

Имате финансови затруднения

Постоянното притеснение за пари е голям стрес за повечето хора. Това е и основната причина за караници в семейството и разводи. Когато човек се чувства неуспял, притеснен или провален, той иска да намери утеха в храната. Това обаче не са броколи и спанак, а мазен хамбургер и чипс.

Натоварени сте

Когато имате много задачи, ставате рано и цял ден вършите нещо, обикновено не ви остава много време за нормален обяд. По тази причина хората посягат към храна, която е лесна за намиране и която биха могли да хапнат „на крак“.

Чувствате се разочаровани

Може би е трябвало да пътувате някъде, но в последния момент плановете ви са се провалили? Може би току що сте се разделили с любимия човек? Каквато и да е причината – внимавайте, защото когато човек „губи“ нещо, той иска да замести празнината с нещо друго – било то и пържени картофи.

Решението е изцяло и само във глава ви

Следващия път, когато пожелаете шоколад или голям бургер, поемете дълбоко въздух и се вгледайте във вашето настроение. Ако се чувствате тъжни, напрегнати или потиснати – това е просто ответна реакция, за която по-късно може да съжалявате. Винаги мислете за това дали искате да ядете, защото сте гладни, жадни или просто защото имате нужда да „правите нещо“. Ако чувствате, че всичко идва от психиката, помислете, че храната е само временно решение и тя няма да промени живота ви по принцип. Винаги си припомняйте всички усилия, които сте положили да се храните правилно – наистина ли си заслужава да ги захвърлите с лека ръка?

Източник: tialoto.bg


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)