Избрани Новини

“История на винопроизводството и виното” в ЮЗУ

Утре от 9.30 часа в заседателната зала на ректората доц. д-р Стефан Дечев от катедра “История” при ПИФ на Югозападния университет организира семинар на тема “История на винопроизводството и виното”.

Срещата започва с откриване на изложба от литература на Университетската библиотека на ЮЗУ посветена на лозарството и винарството. Семинара ще завърши в 16.30 часа с дегустации на вина.

Програмата ще започне сутринта с :

9.15 Откриване на изложба от литература на Университетската библиотека на ЮЗУ посветена на лозарството и винарството.

9.30 Откриване на семинара

9.35 Борислава Ставрева (II курс, спец. история) – История на лозята, винопроизводството и виното в Древна Гърция, Рим и Тракия.

10.35 д-р Янко Христов (ПИФ) – “… Изобилие на лозя и зърнени култури”, но “гроздето е кисело”. Производството на вино и консумацията му в българското средновековие.

11. 35. доц.д-р Стефан Дечев (ПИФ) - “Ако зажалиш някой ден, за одринско вино”: Производство и консумация на вино през османския период (1396-1878).

12.30 Обяд

13.30 доц. д-р Снежана Ракова (ПИФ) – Производство и търговия с вино в Западна Европа през средните векове

14.15 доц. д-р Стефан Дечев (ПИФ) – Между филоксерата, Евксиноград и “Плевенска гъмза”. Винопроизводството и виното от Освобождението до средата на XX в.

15.15 гл. ас Любов Иванова (Стопански факултет) – Виненият туризъм в Европа.

15. 45 Заключителна дискусия

16.00 Беседа със сомелиер Росен Янчев – Теми: вината в отделни страни; съвременни тенденции в развитието на винопроизводството; специфични вина във Франция, Германия, Италия и др.; Вината в новия сват – Аржентина, Чили, Южна Африка, Австралия; Съвременните български вина; Вината по долината на Струма; Правила за сервиране на вина; Подходящи мезета за разните видове вина; Правила при дегустация на вина.

Същинската част на събитието ще бъде малко преди вечеря - в 16.30  всички желаещи ще имат възможността да  дегустират специални сортове вина.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов