Проф. Витанов: Ефектът от тези мерки е недостатъчен

От фейсбук профила на проф. Николай Витанов

„Преди да почна, да попитам- съмнява ли се вече някой, че ще има вторичен пик. Видяхте ли какво стана. Вълната си се вдигна, както беше предсказано достигна пикови стойности през септември ( и около средата) и тръгна да си ходи - базовото репродуктивно число падна под 1 и стоя няколко дена така. След това, съгласно теорията на двойния пик, базовото репродуктивно число отново се вдигна над 1 - днес е 1.108.

Тръгна да си ходи вълната, но акълът на някои хора я спря. Резултат - тръгна да се оформя вторичен пик, но вие, които редовно четете тези сводки, никак не сте изненадани.

Следват картите.

Най-напред тази за риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Писах за наприятностите под повърхността, които формират база за надигане на вторичния пик.

Винаги съм казвал, пиша го и сега. Имаме мерки, които могат да разрушат тази база и вторичният пик да не се надигне. Процесите в дълбините (и най-вече растящият брой области с дифузно разпространение на вируса) показват, че ефектът от тези мерки е недостатъчен. Защото не се спазват. Ако се спазваха, червеното трябваше да почне да намалява. Няма такова нещо.

Тук още един коментар - виждате ли Видин. Грее в червено. А беше образцовата зелена област. Докато се направи карнавала там. Нали помните. Живей сега - сръбско, кебапчета и тъй нататък. Няма лошо. Ама плащай после - с надеждата, че кръчмаринът ще забрави. Но тоя кръчмарин е на небесата и той никога не забравя. Червеният цвят е повече от логичен - кръчмаринът си търси парата.

На картата на риска по нашата методология се вижда, че София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона на риска. Това ни крепи засега. Да повтаря пак - засега.

Иначе прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост и без да я гледате, можете да се сетите, какъв е единственият цвят на нея. Ще остане така още доста време.

Гигантски рев се надига заради изявлението ми поради достигането на числото 20 000 смъртни случаи. Ревът се очакваше. Писах и съм казвал, че като направя изявлението, ще се вдигне рев. Най-смешното от всичките плонжове в калта е хейтърският плож в калта - видите ли и Витанов е след отговорните. Моля? Няма да ме пришиете към вас, хич и не се опитвайте. Витанов ви каза нещо, когато броят починали беше 40, каза ви и още нещо, когато броят стана 20000. Плонжирайте си на воля в калта. Да го напиша още веднъж в 5 кратки точки.

1. Българският народ, българските политици и българските журналисти бяха излъгани. От хора, развили неистова пропагандна кампания, че този вирус не е опасен.

2. Дали освен лъжата има и измама, трябва да кажат компетентните органи, не аз. Вечен позор за тези, които излъгаха народа.

3. Улових тази тенденция още през април миналата година, когато починалите всичко на всичко бяха 40 и казах в едно интервю, че вируса си има помагачи. Тогавна се вдигна първия рев срещу мен. От подкокоросаните от помагачите. Днес, жертвите са 500 пъти повече.

4. Най-мръсното нещо е да хвърлиш народа си на смърт, като при това знаеш, че го хвърляш на смърт. Жертвите ще продължават да растат и за всяка една от тях, думите "Национални предатели" трябва да кънтят в ушите на тези хора.

5. Излъганите политици и журналисти следва да им потърсят сметка, иначе ще почна да си мисля, че са им съучастници.

Това е положението.

От вчера нататък по публичните комуникационни канали - никакви числа освен базовото репродуктивно число няма да чуете от Витанов. Само карти и коментари. И пак ще е по-добре от други източници, защото Витанов няма да казва числа, но ги знае. И на тази основа прави картите и казва коментарите.

Хайде хейтъряги, отстъпил съм ви дългосрочните прогнози, отстъпвам и да казвате числата. И кастинг ви направих, за вас, ревящите, след като предсказах тази вълна, когато случаите бяха паднали на 16 на ден. Кастинг, та дано да се намери кой да ме замести, та него да псуват. И какво - никой не се яви.

Оттук нататък вие сте едно нищо за мен - няма да ви обръщам и внимание. Всеки трол и хейтър ще бъде безмилостно отстраняван от този комуникационен канал, той е само за тези, които наистина искат да знаят какмо се очаква по развитието на пандемията. Ама дошло тролчето, хейтърчето и се пъне, гъне и плонжира в калта. Вън. Нямаш работа тук.

На първи октомври трябва да обявя влизането в сила на теоремата на Витанов и толкоз с троловете и хейтърите. Ревете и вийте. Прогнози не можете да правите.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.“Снимка на Деня

Щрихи от Плевен