Избрани Новини

Русенската библиотека: С най-новите технологии насърчаваме четенето както сред децата, така и сред възрастните

Интервю със Силва Василева, заместик-директор на Регионална библиотека "Любен Каравелов" Русе

- Г-жо Василева, разкажете ни за Вашата Библиотека.
- Регионална  библиотека „Любен Каравелов“ – Русе е основана през 1888 година. През 2013 г. отбелязахме 125-годишния си юбилей. Звучи доста внушително и на пръв поглед достолепно. Но ако съдим по това, колко динамичен е животът при нас, май все още сме в тийнейджърската си възраст.

- Споменахте динамичен живот. В представите на повечето хора библиотеките са спокойни и тихи места, в които се съхраняват книги. Не е ли това основната ви функция?
- Разбира се, че книгите се съхраняват в библиотеките. Но нашата мисия е не само да ги пазим, а да способстваме богатството, което те носят, да достигне до хората. Като всяка стара библиотека и ние притежаваме уникални колекции и издания, като например 1448 книги от личната библиотека на акад. Михаил Арнаудов с автографи и послания от български и чужди знакови личности. Зад всеки автограф се крие историята на взаимоотношенията между Академика и неговите съвременници. Затова и целта ни е, наред с тяхното опазване и съхранение чрез съвременните технологии, те да могат да се ползват от изследователи, научни работници, студенти от всяка една точка на света.

- Как реализирате своите идеи?
- Помагат ни както отделни хора, така и различни организации и фирми. За нас е изключително важното, че наред с финансовата подкрепа, която получаваме от тях, те чуват от първо лице за това към какво се стремим, какво библиотеките правят изобщо за хората. С подкрепата на различни организации преди три години реализирахме дарителска кампания и обновихме фонда в Детския отдел на Библиотеката, като закупихме и първите електронни книги. Отново с помощ отвън осъществихме ремонт на хранилищата, в които се съхраняват книгите, закупихме столове за зала за срещи и конференции. В момента набираме средства за подмяна на оборудването в заемната за възрастни. Желанието ни е тя да се превърне в привлекателно, светло и уютно място. Място, което да насърчава общуването и да предизвиква желание да се върнеш отново.

- Търсите ли финансиране по програми? Бихте ли споменали най-успешните си проекти?
- Разбира се, финансиращите програми са една от възможностите идеите ни да станат факт. Всеки реализиран проект е успех, защото зад него се крие трудът на всички колеги. И все пак, с нескрита гордост можем да изтъкнем, че ние сме единствената българска библиотека, финансирана от EIFL-PLIP за два свои проекта. Първият е „ЗНАМ“, насочен към обучения по начална компютърна грамотност и мотивационно поведение за безработни лица и вторият - „Забавна финансова грамотност“, чиято основна цел е по атрактивен и забавен начин деца и младежи да придобият основни финансови знания и изградят практически умения за използване на мобилни приложения.

- Звучи малко „небиблиотечно“.
- Библиотеките се променят. В цял свят те са центрове, които работят за развитие на грамотността във всичките й форми - финансова, информационна, функционална, емоционална.

- Четат ли младите хора достатъчно?
- Свикнали сме да свързваме четенето само с книги и то предимно художествени. Това, че някой не чете роман на хартия, не означава, че той не чете. Друг е въпросът кои хора разпознават в библиотеките мястото, което да им предостави достъп до нужната информация и то по подходящ начин, в удобно за тях време. Затова усилията ни са насочени към отваряне на Библиотеката към и за потребителите.


Относно младите – ние сме тези, които трябва да предизвикаме и да задържим интереса им. Затова при нас в Детския отдел до книгите стоят четци, таблети, смартфони, наред със справочниците, които помагат на децата при писането на домашни, те могат да научат първите стъпки на програмирането или да придобият умения как да изготвят семеен бюджет. И всичко това се случва в приятна обстановка, съпроводено с игри, забавления и смях.

- За или против технологиите?
- "За" с две ръце. Технологиите не са враг, те са средство, а за нас е важно е да знаем как да използваме въвличащия им ефект. Интернет средата предоставя възможност за споделяне на мнения за автори и книги, създава се пространство, което развива нагласи и интерес към четенето. И ние можем да го ползваме в посока насърчаване на четенето както сред деца, така и сред възрастни.

- Какво отличава Вашата библиотека от всички други?
- Международният конкурс за екслибрис, който Регионална библиотека „Любен Каравелов“ провежда от 2005 година. Конкурсът е ежегоден и всяка година темата е различна. Първият конкурс е посветен на 100-годишнината на родения в Русе Нобелов лауреат Елиас Канети. През 2007 година по повод приемането на България в Европейския съюз темата е „Бъди европеец“. Тази година темата е ”Ex Libris – Ex Hereditate” и насочва творческите търсения на графиците към културното наследство.


В десетте издания на конкурса до момента са участвали над 600 художници от Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка, а Библиотеката притежава истинска съкровищница от творби на графици от различни школи, сред които ще спомена имената на Такао Сано, Серик Кулмешкенов, Снежана Кезеле и др.

- Какво искате читателите да знаят за вас?
- Че сме отворени към всички и сме готови да си сътрудничим. В наше лице всеки може да намери както място за реализиране на своите идеи, така и ангажиран и отворен към новаторство партньор.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов