Избрани Новини

200-годишни документи и уникални книги показват в Регионалната библиотека

Изложбата "150 години Русенска община" може да бъде разгледана до края на февруари

Документалната изложба „150 години Русенска община” беше официално открита днес в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Тя представя уникални книги, документи и снимки от фондовете на Държавен архив – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“, отразяващи интересни моменти от дейността на Русенска община от нейното създаване през 1865 г. до днес. Експозицията е резултат от съвместните усилия на културния институт и Държавен архив - Русе и се осъществява със съдействието на Община Русе, съобщиха от библиотеката.

Изложбата беше открита от директора на библиотеката Теодора Евтимова. Тя отправи благодарност към Държавен архив - Русе и Община Русе за оказаното съдействие при организирането и провеждането на експозицията. Официалните лица поднесоха приветствия и поздравителни адреси към организаторите.

Община Русе направи дарение на бибилиотека „Любен Каравелов“ от 30 книги, които ще бъдат ценно попълнение във фонда на културния институт. Русенецът Румен Кузов дари документ от личния си архив, свързан с дейността на  Русенската градска библиотека през 20-те години на ХХ век.

Във връзка със 150-годишнината от създаването на Община Русе, до края на месец март, всички служители от общинска администрация ще получат безплатни читателски карти за Библиотеката за 2015г. Почетна читателска карта получи зам.-кметът Димитър Наков. Почетен читател на библиотеката e и кметът на Русе Пламен Стоилов.

Началникът на Държавен архив - Русе Стефка Маринова сподели интересни факти за документите, свързани с дейността на Русенската община, съхранявани при тях. По думите й, това е институцията, за която се пазят архивни документи за най-дълъг период от време - от 1797 до 2009 г. В хронологически план това е период от повече от 200 години. Няма друга институция с такъв обемен фонд - 24 описа, отразяващи постъпленията през годините, и над 3000 архивни единици.

Акцентите бяха представени от Цветомира Димитрова от Държавен архив - Русе и Валерия Йорданова от Русенската библиотека, подбрали и подредили експонатите за изложбата. Сред тях са Уставът на Русенската българската църковна народна община, Протоколът от събор на русенски граждани за избор на 12 члена за първата Русенска българска община, документи, които разказват как са полагани паветата по улиците на града, документи за общинския театър, градската библиотека, общинската духова музика и др. Специално внимание е отделено на емблематичния кмет на Русе Кирил Старцев с неговото лично досие.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до края на месец февруари.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов