Избрани Новини

Нидал Алгафари: Станишев водеше Орешарски като мечка на панаир

Политика

14-01-2014, 16:52

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Румяна Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кой предостави властта на ДПС?

Борисов: Станишев за пореден път нагло лъже

Орешарски призна, че ново поевтиняване на тока не е препоръчително

Овчарчето Калитко, овчарят Орешарски и овчият народ

През Орешарски минали милиони левове за Братя Галеви

ГЕРБ: Управляващите ни подслушват, за да могат чрез манипулации да подготвят компромати

Първанов за Bulgariautre: Ще изпратя списък на ''Позитано'', за да ги улесня (Видео)

Първанов: Предатели са тези, които подмениха вота на избирателите (Видео)

Георги Първанов: Хайде да разтревожим левицата!

Първанов – алтернатива на разочарованите от Станишев

Борисов: Първанов е много силен противник

Карадайъ, ДПС: Ако ние не участваме във властта, няма демокрация, няма права, няма свободи

ДПС се готви за победа на изборите за европейски парламент

Калфин: Ще се конкурираме с БСП

Първанов е алтернатива и надежда за много социалисти

Режисьорът и член на БСП Нидал Алгафари в екслузивно интервю за Bulgariautre.bg

 

- Как ще коментирате политическата ситуация в страната?
- Не съм политолог. В лявото пространство нещо не е както трябва, нещо не върви. Говореше се едно, но се обърнаха нещата. Почнаха да се обясняват как много искат да направят разни неща, ама няма да ги направят. Нещата не вървят добре!
- Кои според Вас са най-големите постижения на сегашните управляващи и съответно – в кои сфери се провали то?
- Най-голямото постижение за кабинета е, че въобще управлява. Управляващите се провалиха в много отношения. Първото - Станишев водеше министър-председателя Орешарски като мечка на панаир. Ето вижте, аз го назначавам, ще го закрилям, аз съм чадъра над него, хвалеше се той.
Казаха, че назначаването на кабинет ще бъде прозрачно, но започнаха с гаф след гаф. Случаят ‘Пеевски’ просто изригна, но преди него имаше назначавани, уволнявани, сменяни. А оправданието - не стигала информацията до премиера. Орешарски не знаел, не разбирал. За един месец – над 40 грешки, това за политиката е доста драстично.
Голям гаф, най-голямото унижение за БСП, откакто я има - да събереш депутатите в парламента, за да гласуват анблок за Делян Пеевски, шеф на ДАНС.
- Говори ли ясно българският политик? Разбират ли го хората?
- Не! По-опитните политици у нас започнаха да си изчистват изказа, да не би случайно да обидят някого. Затова и не казват нищо. Говорят безумни клишета, красиви думи, които събират в изречения, но след това изчезват по смисъл.
Красиви думи като хляб, работа, загриженост, социалност станаха срамни, дори лоши епитети.
- Има ли политик с харизма, човек, който да събуди отново доверието в хората?
- Ако говорим за доверие – трудно...Харизматични политици са Георги Първанов,  Бойко Борисов, Ахмед Доган, Симеон Сакскобургготски, Жан Виденов, Иван Костов – всеки сам за себе си. На този етап нов на небосклона не виждам!
- Какво да очакваме от Георги Първанов?
- Той прави много важна тежка крачка. Всичко зависи от тази битка, която ще се проведе. Може да доведе до тотален крах или неуспех и да повлече левите към кръгло нищо. Големите надежди на симпатизантите на БСП са той да успее!
Първанов е алтернатива и надежда за много социалисти, социалдемократи, които искат да имат друг вид на работа, изказ, присъствие във властта и обратна връзка с хората, народа от села и паланки. Алтернатива за тези, които не искат политици с лъскави обувки в калта, само когато има избори, а след това казват ‘О, писна ми да ходя при тия - те миришат на мухъл’. Чувал съм лично сегашните управляващи от БСП да казват тези реплики за собствения си електорат.
- Кой кадрува безпринципно?
- Не е безпринципно. Важно е какви са принципите за социалистите и като цяло – за политиката на левицата. Аз принципно с лицето X съм се разбрал да управляваме заедно... Принципно е, но не го обявиха. Хвърлиха в очите на хората псевдообещания, 3-4 души започнаха да кадруват помежу си.
- Кой се страхува от Първанов?
- Той не е мечка, не е страшилище. Страшно е за тези, които са обещали, които имат поети ангажименти към най-бедните, към хората от лявото пространство и не са изпълнили нищо! Чуваме някакви безумни скандалчета. Като се почне преди години с нападките към лидера на партията относно личния му живот и се стигне до тези задкулисни договорки с медийни магнати и търговци на влияние.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов