Избрани Новини

Днес отново броим врабчетата

Мониторингът се извършва от стотици доброволци в цялата страна

За шеста поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) провежда  кампанията „Ние броим врабчетата“.

Броенето на врабчетата ни помага да установим числеността на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас. Досегашните резултати акцентират върху значението на зелените площи както в дворовете на къщи, така и в междублоковите пространства. Освен предпочитани от хората, тези зелени площи са важни и за птиците, което още веднъж демонстрира способността на пернатите ни съседи да бъдат индикатор за средата около нас.

През последните години резултатите от „Мониторинга на широкоразпространените видове птици“, извършван от стотици доброволци в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща. Полското врабче, от друга страна, продължава да се увеличава. За да разберем трайните тенденции, регионалните различия и причините за тях обаче, са ни нужни още много данни и години изследвания, информират от БДЗП.

Броенето се извършва в интервалa между 9:00 и 12:00 ч. днес.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се осъществява благодарение на много доброволци и приятели на БДЗП, които се включват в инициативата и я подкрепят с труда си. Миналогодишното преброяване привлече рекорден брой участници – 767 души от цялата страна, които преброиха общо 11 681 врабчета. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов