Избрани Новини

Врабчета, строй се и преброй се!

Днес за четвърта поредна година ще броим врабчетата в страната

Днес за четвърта поредна година ще броим врабчетата в страната. Преброяването се извършва само от доброволци, регистрирани на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“ на БДЗП. Участието в броенето на врабчетата изисква само лесна и бърза регистрация на vrabcheta.bg. Това е платформата, на която се събират данните – посочва се броят на преброените врабчетата.
Да бъдете врабчеброец изисква освен регистрация на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“ и възможност да отделите 10 минути във времевия интервал от 9:00 до 12:00 ч. на 16 май (събота), за да преброите врабчетата на избраното от вас място и накрая да въведете данните на vrabcheta.bg.
Много важен момент от преброяването на врабчетата е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата „0“ за съответния вид врабчета.
Тази година с оглед спазването на мерките с цел ограничаване разпространението на заболяването от Covid-19, БДЗП предизвиква настоящите и бъдещи врабчебройци да се включат в кампанията, като броят врабчета на път за магазина, от терасата, от двора на дома си, на улицата на която живеят или всяко друго място, но да спазват всички препоръчителни мерки за дистанция и безопасност за здравето.
В четвъртото издание на кампанията „Ние броим врабчетата“ от БДЗП са подготвили предложения за полезни и приятни занимания за цялото семейство, които могат да бъдат осъществени на закрито, на терасата или в двора, във фокуса на които са врабчетата. Ще може да играете и да учите с птиците, да разберете къде врабчето го стяга обувчицата, кой и какъв е домът на различните видове врабчета, ще намерите рецепта за вкусни меденки с джинджифил и още много любопитна информация за „градските разбойници“.
Всички ресурси са достъпни на vrabcheta.bg и достъпни чрез събитието „Ние броим врабчетата“ във Facebook.
На сайта vrabcheta.bg има много информация за трите вида врабчета, срещащи се в нашата страна: домашното, полското и испанското. От сайта всеки може да научи отличителните белези на всеки от „братовчедите“, както и много любопитни факти за тях. И накрая може да тества знанията си за врабчетата в специално създадения Quiz – Какво знаеш за врабчетата?
Кампанията „Ние броим врабчетата“ се осъществява благодарение на много доброволци и приятели на БДЗП, които се включват в инициативата и я подкрепят с труда си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов