Избрани Новини

Днес почитаме св.Лазар Български

Свети Лазар (Лазер) Български е български светец, мъченик за християнската вяра

Според запазеното предание родното място на мъченика е село Дебел дял на 15 километра от Габрово. Баща му се е казвал Недко Енчов. Родът му съществува и до днес, по данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия. Още като малко момче Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в село Соми става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Според написаното от монахиня Валентина Друмева, Лазар е имал тъжно детство. Останал сирак и неговата мащеха го тормозела. Затова решил да напусне дома си и заминал на юг. Бил трудолюбив и пестелив, и когато станал на 28 г., имал вече 40 овце. Един ден заспал, докато ги пасял. Минала една туркиня, кучето му я нападнало и скъсало дрехата ѝ. Вкъщи тя наклеветила Лазар, че той я е нападнал. Предложили му, че ако се потурчи, няма да повдигат обвинение и ще му дадат 1000 гроша, а ако откаже, ще го убият. Той категорично отказал. Тогава го дали на съд и го подложили на жестоки мъчения, но той не се отказал от вярата си. Самият Лазар лично пожелал да бъде екзекутиран в името на Христос. Осъдили го на обесване. Събрали се много християни да се молят за него, дори турците се смутили от смелостта и волята, които проявявал. Лазар сам се качил на бесилото. Молел се горещо на Св.Георги, защото този ден бил Гергьовден.

Християните погребали тялото му с почит. След време от гроба му започнало да се усеща благоухание. Тогава мощите му били пренесени в олтара на селската църква. Над неговите свети мощи са ставали многобройни чудеса.

За него било написано житие и била съставена служба в негова чест, които според описа на проф.Иван Шишманов се намирали в частна библиотека на приснопаметния йеромонах Неофит Рилски, които сега се намират в неизвестност. Образът му е изписан в цял ръст в параклиса "Свети Архангели" в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)