Избрани Новини

Дирекция "НП Рила“ отбеляза Световния ден на Земята с поредица от инициативи

Проведоха се в Благоевград, Белица, Якорудските водопади, Разлог, село Баня, Паничище и Самоков

Дирекция „Национален парк Рила“ отбеляза Световния ден на Земята под мотото „Инвестираме в нашата планета“ с поредица от инициативи в Благоевград, Белица, Якорудските водопади, Разлог, с. Баня, Паничище и Самоков.
Инициативите стартираха със съвместна еко-образователна програма с Младежки парламент – Благоевград под надслов „Спаси Земята, започни от Рила“. Ученически работни групи на Детския парламент – Благоевград от ПМГ „Акад.Сергей Корольов“, ЕГ „Людмил Стоянов“, НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ и служители на Дирекция „Национален парк Рила“ дискутираха теми, свързани с опазването на най-големия национален парк в България.
В двора на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Белица бяха засадени елови и смърчови фиданки, а експерти от националния парк изнесоха екобеседа пред ученици от първи до шести клас. Инициативата за отбелязване на Деня на Земята бе организирана съвместно с НЧ „Георги Тодоров“ и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Белица.
Събитие по повод Деня на Земята се проведе и в района на Якорудските водопади. В акция за почистване на пътеката за Якорудските водопади се включиха служители на парка, на ДГС-Якоруда и СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Якоруда. По маршрута бе поставена маркировка и изградено мостче. Директорът на националния парк, Владимир Милушев поздрави участниците в инициативата и отправи послание за опазване на природата.
На 19 и 20 април в Исторически музей – Разлог е организирана еколектория „Природата на НП „Рила“ с ученици от община Разлог. На 20 април от 9.30 ч. се провежда Детски празник по повод Деня на Земята в ДГ „Роса“ - Благоевград
В празник по повод Световния ден на Земята участва и ОУ „Паисий Хилендарски“ – с.Баня, община Разлог. Ученици от пети, шести и седми клас ще засадят дръвчета и ще научат повече за Земята и нейното опазване.
Дни на отворените врати по повод Деня на Земята ще се проведат в Посетителски център – Паничище и Посетителски-информационен център – Самоков на 21 и 22 април от 9.30 до 17.00 ч.
На 21 април ученици от втори клас от Второ ОУ „Димитър Благоев“ - Благоевград ще участват в екозанимания по повод световната природозащитна дата в Посетителски-информационен център - Благоевград.

Световният ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на нашата планета. През 2022 г. темата на кампанията е „Инвестираме в нашата планета“. Тазгодишното издание на Деня на Земята насочва вниманието върху екологичната и социална политика, устойчивото развитие зелените технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите и да съхранят здравето и живота на хората в световен мащаб. Акцентира се върху адаптацията към изменението на климата като начин за справяне с проблема.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов