Избрани Новини

ДНП "Рила“ и партньори отбелязват Световния ден на водата

Събитията ще стартират с детски празник днес от 10.30 ч.

По повод Световния ден на водата 22 март Дирекция „Национален парк Рила“ и партньори организират поредица от инициативи.
Събитията ще стартират с детски празник днес от 10.30 ч. в двора на ДГ № 10 „Мак“ в Благоевград. Децата ще научат интересни и забележителни факти за ценността на водата.
Същият ден в Посетителски-информационен център - Благоевград на посещение ще дойдат ученици от петите класове от СУ „Кузман Шапкарев“ в града.
През целия ден на 22 март 2022 г. в двата посетителски центъра на парка в Паничище и Самоков е предвиден Ден на отворените врати. Експерти от центровете ще насочат вниманието на посетителите върху грижата за опазване на водата и устойчивото управление на този жизнено важен ресурс с беседи и интересни и забележителни фотоси и видеа на водните ресурси в НП „Рила“.
Образователни еко-програми по повод Деня на водата са планирани с третите класове от ОУ „Димитър Талев“ Благоевград, които ще се проведат на 22 и 23 март в Посетителски-информационен център в града.
Дирекцията на парка на 23 март ще гостува в СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, където ще запознае четвъртокласници със световната прирозащитна инициатива.
На 24 март от 10.00 ч. е планирано събитие и в ДГ „Слънце“ – Дупница, което ще се проведе в двора на детската градина. Децата ще научат защо е ценна водата – извор на живот, и как да я опазваме.
В еко-инициативите експертите от Дирекция „НП Рила“ ще разкажат повече за защитената територия и нейната роля в съхранението на водите. Участниците ще научат любопитни факти за водните ресурси в Рила планина по формата на интерактивни занимания.

Световният ден на водата ежегодно се отбелязва от ООН от 1993 г., с фокус върху значението на сладководните води. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода, който представлява структура, управлявана от един или повече членове и партньори, с определен мандат.
Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Основен акцент на Световния ден на водата е да се подпомогне постигането на цел 6 за устойчиво развитие на ООН: чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 г.
През 2022 г. темата на Световния ден на водата е „Подземни води“. Мотото на кампанията е „Подземни води – да направим невидимото видимо“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов