Избрани Новини

Първо по рода си "Училище за юнаци" организираха в ОУ "Свети Климент Охридски" - Дупница

Урок по история изнесе директорът на музея в Благоевград Кирил Алексиев

По повод 146-годишнината от избухването на Априлското въстание ОУ "Св.Климент Охридски", Регионално дружество "Традиция", Благоевград и 14 пехотен Македонски полк, организираха първото "Училище за юнаци" в Дупница.
Те представиха пред учениците облекло и пълно бойно снаряжение на хайдути, въстаници, башибозук и турски аскер, както демонстрираха и различни видове оръжия. Четниците гръмнаха с пищов и пушка и дворът на училището се изпълни с гръм и пушек.
В своеобразен изпит се превърна историческият урок, който изнесе директорът на Регионалния исторически музей в Благоевград Кирил Алексиев. Децата показаха завидни знания, а най-активните получиха подаръци.
Сред гостите беше и Асен Чорбаджийски, бивш възпитаник на училището, който развълнувано се срещна със свои бивши учители.
В историята на своята дейност Национално дружество "Традиция" организира и участва във възстановки на исторически събития, свързани с миналото на България, някои от които в други страни. Дружеството освен това се включва в поддръжката на военни паметници, прави и открити уроци в някои училища. То има широка издателска дейност, като преиздава книги на непосредствени участници в исторически събития от миналото.
Сред съучредителите на дружеството е и Джоко Росич.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)